U trendu

Uskoro kraj PCR testa, uvodi se novi i mnogo jeftiniji?

Novi kovid test za koji tvrde da je tačan poput PCR testa, a brži od antigenskog mogao bi da počne da se masovno koristi za samo tri meseca.

Stručnjaci sa Univerziteta u Birmingemu tvrde da su razvili metodologiju za analizu brisa koja daje rezultat na licu mesta – u roku od tri minuta, prenosi Dejli mejl.

Brzi antigenski test trenutno je najbrži na tržištu, a oni postavljaju dijagnozu za manje od pola sata, ali su manje pouzdani i najčešće ne mogu da se koriste prilikom putovanja u inostranstvo, sem u pojedine zemlje.

Istraživanje novog testa, koji je trenutno poznat kao RTF-EXPAR, pokazalo je da je njegova tačnost „ekvivalentna“ PCR testu i da daje tačan rezultat u više od devet u deset slučajeva, navodi Dejli mejl.

Kada je reč o brzini rezultata – ovaj test je u stanju da detektuje kovid 19 za osam minuta dok je za isti uzorak PCR testu bilo potrebno čak 42 minuta. Brzina testa se povećava kada je koncentracija virusa visoka, pa mu je tada potrebno svega tri minuta da otkrije virus.

Novu metodu može da izvodi samo obučeni stručnjak, a podrazumeva da se uzorak brisa uzet iz grla i nosa stavlja u mašinu koja traži genetski materijal virusa.

Jedan od stručnjaka koji su razvili ovaj test istakao je da bi isti bio „idealan“ za aerodrome i zabavna dešavanja poput festivala i koncerata, te da bi na tržištu mogao da se pojavi za tri do šest meseci uz komercijalnu podršku.
Takođe, naveli su da će biti „mnogo jeftiniji“ od PCR testa, navodi Dejli mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar