U trendu

Uz podršku USAID i UNDP, 36 gerontoloških centara dobilo teblete i smart televizore

Korisnici 36 državnih gerontoloških centara dobili su 65 tablet računara, 36 smart televizora kao i preteću opremu, zahvaljujući i podršci Agencije SAD za medjunarodni razvoj (USAID) i Programu UN za razvoj (UNDP), rečeno je danas na skupu u Beogradu koji je organizovao UNDP.

Na skupu je rečeno da je na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNDP, uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije započeo isporuku tablet računara i smart televizora gerontološkim centrima kako bi njihovi korisnici u uslovima korona virusa lakše komunicirali sa porodicama i prijateljima.

Istaknuto je da je donacija USAID omogućila da se ta podrška, sa početnih 20, proširi na još 36 državnih centara za stare širom Srbije.

Zahvaljujući USAID i UNDP, svaki od tih centara sa više od 100 korisnika dobio je po dva tablet računara i jedan smart televizor, a oni sa manje od 100 osoba po tablet računar i televizor, kao i prateću opremu.

V.D. direktor USAID u Srbiji Šenli Pinćoti i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Franasin Pikap su naglasile, u uslovima korona virusa, značaj tehnološke podrške starima u gerontološkim centrima.

Pinćoti je izrazila zadovoljstvo zbog uspešno realizovanog projekta, te naglasila da će SAD i ubuduće pomagati Srbiji. „U proteklih godinu dana SAD su uspele da dostave oko pet miliona dolara pomoći Srbiji za borbu protiv korona virusa, a uskoro ćemo dati i više“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, sve je radjeno u saradnji s Vladom Srbije i uz poštovanje prioriteta Srbije.

„Kao neko ko je veći deo radnog veka proveo u inostranstvu, svesna sam da virtuelni kontakt nije isto što i biti u mogućnosti da posetite najbliže ali, ipak, u ovakvim vremenima kada je najvažnije da se ljudi ne razbole od korone, bolje je videti ih makar i virtuleno, nego nikako“, rekla je ona.

Dodala je i da svi žele da vide i zagrle roditelje, bake, deke …

„Biće i toga – ali tek kada svi shvate da su vakcine način da se do toga dodje“, rekal je Pinćoti.

Ona je naglasila da želi da ohrabri sve da iskoriste priliku i da se vakcinišu, te dodala da u Srbiji, kao i u SAD ima dovoljno vakcina.

Pikap je, podsetivši da Srbija ima brojnu dijasporu, ukazala na značaj obezbedjivanja savremene IT opreme za gerontološke centre i sa tog aspekta.

Ona je rekla da će UNDP, sa resornim ministarstvom Srbije organizovati specijalizovane IT obuke za starije. „Želimo da pognemo starijim gradjanima da koriiste nove tehnologije i ostanu aktivni članovi društva „, rekla je Pikap.

Ona je naglasila i značaj prevazilaženja „digitalnog jaza“. „Ovim prevazilazimo digitalni jaz i pomažemo starijima da nauče kako da putem interneta komuniciraju, plate rane, koriste elektronske javne usluge , učestvuju u elektronskoj trgovini i poslovanju ili nastave obrazovanje“, rekle je.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je zahavalila USAID i UNDP na pomoći, te naglasila značaj primene tehnološki napredne komunikacije u uslovima korona virusa i za najstarije.

Kisić Tepavčević je rekla da je donacija IT opreme dodatno unapredila komunikaciju korisnika gerontoloških centara sa najbližima.

Prema njenim rečima, više od 90 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano i svojim ponašanjem daju primer svima.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Danilo Nikolić je rekao da je vladin generalni sekretarijat, u vreme kada su korisnici gerotoloških centara bili u izolaciji zbog korna virusa prepoznao potrebu za njihovim opremanje savremenom IT opremom.

„Uz nesebičnu podršku UNDP u prvoj fazi, a zatim USAID, zajednički realizujemo ovaj projekat koji za cilj ima da svi korisnici usluga gerontoloških centara uvek mogu davre kontakt s najdražima, bez obzira na epidemiju ili fizičku udaljenost“ , rekao je on.

Korisnici gerontoloških centara kao i direktori pojedinih od njih su, putem video veze zahvalili na pomoći.

Jedna od korisnika Gerontološkog centra u Leskovcu je rekla da su joj u prethodnom peridu zaposleni davali svoje mobilne telefone kako bi se videla i čula s decom koja su u inostranstvu a da sada, kako je dodala, zna i za skajp.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.