U trendu

Vakcina koju smo svi primali – štiti i od korona virusa?

Dok su za izradu vakcine namenjene isključivo za koronavirus potrebni meseci, neke studije istražuju moguće zaštitno delovanje vakcina protiv tuberkuloze.

Da li bi vakcina protiv tuberkuloze -BCG mogla da zaštiti medicinsko osoblje od COVID-19?

„Već decenijama znamo da BCG vakcina  ima nespecifične korisne efekte“, što znači da štiti i od drugih bolesti, a ne samo od tuberkuloze za koju je proizvedena, rekao je za France Presse Kami Lot, šef istraživačkog odeljenja u Pasterovom institutu  u Lilu.

Deca vakcinisana BCG-om manje boluju od drugih bolesti disajnih puteva, a ta bi vakcina moglo i da štiti od astme i autoimunih bolesti kao što je dijabetes tipa 1.

Pretpostavlja se da bi vakcina protiv tuberkuloze mogla slično da deluje na koronavirus, bilo smanjenjem rizika od zaraze, bilo ublažavanjem težine simptoma.

Medicinskom osoblju bi „takav pristup trebao najviše da koristi“, misli Kami Lot koji dovršava protokol o kliničkom ispitivanju u Francuskoj jer su oni „najviše izloženi riziku od obolevanja“ i zato je važno da budu zaštićeni. Ali istraživači su oprezni i još ne mogu sa sigurnošću da potvrde da BCG štiti od koronavirusa.

„Upravo je to razlog učestvovanja u ovom istraživanju“, ističe Mihai Netea, profesor eksperimentalne medicine u medicinskom institutu Univerziteta Radboud, u Holandijij, koji je pre dve nedelje izvestio o početku kliničkog ispitivanja u saradnji sa Univerzitetom u Utrehtu kojim je obuhvaćeno 1.000 zdravstvenih radnika , 500 će primiti vakcinu, a 500 placebo.

„Ako bude  manje ljudi u grupi koja prima BCG vakcinu koji zbog bolesti ne mogu da rade, biće to dobar rezultat“, dodaje taj priznati stručnjak za „uvežbani imunitet“.

Taj pojam novijeg datuma znači da naš stečeni imunološki system, koji razvija antitela, nije jedini koji pamti. I naš urođeni imunološki sistem može da se pripremi za uspešniju borbu sa pretnjama, zahvaljujući živoj ublaženoj vakcini kao što su BCG i vakcina protiv rubeola.

Kod COVID-19 se osim virusne infekcije događa i težak oblik prekomerne imunološke reakcije uz nekontrolisano stvaranje protivupalnih proteina, citokina.

„Vakcinisanjem BCG-om, mogla bi bolje da se kontroliše ta upalna imunološka reakcija“, kaže Loren Legro, stručnjak u francuskom Državnom institutu za zdravlje i  medicinsko istraživanje (INSERM) koji radi na povezanosti upala i imunološkog sistema.

Vakcina deluje kao „vojna vežba u vreme mira“ kako bi se „uspešno svladalo neprijatelja u vreme rata“, istakao je Legro.

(Hina)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.