Vakcina protiv koronavirusa napravljena je još u januaru

Nedavno odobrena vakcina kompanije Moderna, mRNA-1273, čija je efikasnost 94,5 posto, bila je napravljeno još 13. januara, piše NY Magazine.

Bilo je to dva dana nakon što je kineski naučnik Jong-Žen Zang objavio genetičku sekvencu novog koronavirusa zbog čega je privremeno bio izbačen iz laboratorije u kojoj radi.

Modernina vakcina napravljena je pre nego što je potvrđen prvi slučaj u SAD-u

Vakcina je napravljena u Masačusetsu tokom jednog vikenda. Bila je gotova već pre nego što je potvrđeno da se virus može preneti s čoveka na čoveka i sedam dana pre nego što je prvi slučaj prijavljen u SAD-u. Kada je mesec dana kasnije u SAD-u potvrđena prva smrt od kovida-19, vakcina je već bilo proizvedena i dostavljena nacionalnim zdravstvenim institutima kako bi započela prva faza testiranja.

Reč je o najbržem razvoju vakcine u istoriji, tvrdi američki list. Pitanje koje se sada postavlja da li je ceo proces odobrenja mogao ići brže s obzirom na tešku zimu koja se predviđa.

Kina je vojnicima vakcinu počela da daje još u junu

Kina je vojnicima svoju vakcinu počela da daje još u junu, a Rusija je svoje odobrila u avgustu. Kroz istoriju vakcine su uglavnom dolazile tokom poslednje faze epidemija kada je smrtnost počela da opada. Tako je bilo s malim boginjama, tuberkulozom i tifusom.

Odobrenje lekova ide mnogo brže

I dok se s odobrenjem vakcine čekalo od januara do decembra, s lekovima je stvar išla drugačije. Hidroksiklorokin je odobren 28. mart, remdesivir 1. maja, a 23. avgusta i upotreba konvalescentne plazme. U slučaju lekova bilo je kockanja bez konkretnih dokaza, a sve su opklade izgubljene. Samo se jedan lek pokazao korisnim u lečenju covida-19. Reč je o steroidu deksametazonu, koji pak može biti opasan ako se pacijentu da prerano.

Međutim, nije isto odobriti terapiju zaraženima i odobriti vakcinu za zdravu populaciju. Nebezbedna vakcina za dečju paralizu, poput one koje je 1995. godine ubila deset i paralizovalo 200 ljudi, može dovesti do medicinske katastrofe.

Osim toga, neefikasna vakcina dala bi ljudima lažni osećaj sigurnosti te bi virus počeo ponovo da se širi pošto bi ljudi bili uvereni da su zaštićeni.

Naučnici od maja verovali da je vakcina sigurna

Naučnici su od maja verovali da je vakcina bezbedna te se samo čekalo da se vidi koliko je efikasna. Time se dolazi do pitanja da li je moguće ubrzati u budućnosti proces razvijanja vakcina, odnosno njegove pojedine faze – prvu koja se odnosi na ispitivanje bezbednosti ili treću koja se odnosi na efikasnost.

Postavlja se i pitanje da li je moguće sve faze – istraživanje, razvijanje, preklinička testiranja i testove prve faze napraviti i pre pojave novih virusa. Naučnici veruju da je to moguće za skoro 90 posto svih potencijalnih epidemija u budućnosti.

U budućnosti bi se mogle razvijati vakcine pre pandemije

Vakcina protiv novog koronavirusa razvijena je brzo jer su mu prethodila istraživanja napravljena nakon epidemije SARS-a 2003. godine. Naučnici već sada znaju koji bi virusi u budućnosti mogli razviti potencijalne pandemije.

S dovoljno finansijskih sredstava za njih bi se preventivno mogle razviti vakcine koja bi se onda kasnije prilagođavale u slučaju pojave novog virusa. U tom slučaju, ceo proces razvoja vakcine trajao bi do tri meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.