Vakcinacija i u Belexpocentru od sledeće nedelje

BEOGRAD – U Belexpocentru na Novom Beogradu u toku su radovi na pripremi tog prostora za vakcinaciju protiv korona virusa koji će biti otvoren tokom sledeće nedelje.

To će, posle punktova u hali 11 i hali 3 Beogradskog sajma, biti treći veliki punkt za imunizaciju građana u glavnom gradu, osim domova zdravlja u kojima se takođe sprovodi vakcinacija.

„Tokom sledeće nedelje građanima će za vakcinaciju na raspolaganju biti i ovaj objekat, Belexpocentar, koji smo uredili i čije ćemo opremanje završiti do kraja ove nedelje“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Naveo je da će punkt za vakcinaciju biti otvoren i na levoj obali Dunava koji će se nalaziti u budućoj zdravstvenoj stanici u Borči koja je, dodaje, dovoljno velika da u njoj može da se vakciniše određen broj građana.

„Na taj način, kao Grad Beograd, dajemo svoj doprinos da se što pre, što više Beograđana vakciniše. Što se pre svi vakcinišemo, pre ćemo se vratiti normalnom životu, a verujem da smo se svi toga uželeli“, rekao je Vesić.

Podsetio je da je Belexpocentar u vlasništvu privatne kompanije i da je Gradu ustupljen besplatno zbog čega je zahvalio privatnom sektoru koji, dodao je, deset meseci pomaže tokom epidemije.

„Privatnici su pomagali i kada smo delili pakete, uprkos činjenici da su njihovi profiti takođe smanjeni. Oni i dalje plaćaju radnike, pokazuju odgovornost i sigurno je da im dugujemo zahvalnost“, istakao je Vesić.

Istakao je da je Srbija u vreme kada se zemlje u Evropi zatvaraju uspela da nađe meru između zaštite javnog zdravlja stanovništva i očuvanja privrede.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević kaže da je zahvaljući radu kol centara za pomoć sugrađanima starijim od 65 godina po pitanju vakcinacije, veliki broj njih prijavljen za imunizaciju.

„Interesovanje za vakcinaciju je na visokom nivou, što je naše veliko zadovoljstvo, ali smo svesni da će 8. februar biti prelomna tačka kada će se istovremeno sprovoditi vakcinacija i revakcinacija, obzirom da smo tri nedelje pre toga počeli masovnu vakcinaciju“, rekao je Nikodijević.

Zbog toga se, kaže, moraju otvarati novi punktovi kako ne bi došlo do gužvi i kako bi svi koji su predviđeni za revakcinaciju i oni koji žele da se vakcinišu mogli to da učine bez većih problema.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski kaže da se otvaranjem novih punktova omogućava da se broj vakcinisanih na dnevnom nivou maksimalno poveća, kao i da svi koji su se prijavili putem portala eUprava što brže i komfornije budu vakcinisani.

„Ovde su preduzete sve zaštitne mere, administrativni deo u potpunosti prati ceo proces sve do pregleda doktora, aplikacije vakcina i čekaonice gde se pacijenti zadržavaju 15 do 20 minuta posle vakcinacije. Smatram da ćemo na ovaj način omogućiti da se što pre što više ljudi vakciniše, a samim tim da se pandemija što pre završi i da se vratimo normalnom životu“, rekao je Stefoski.

On je svima poručio da se, bez obzira na vakcine, pridržavaju preporučenih mera – nose maske, peru ruke i drže fizičku distancu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.