U trendu

Vakcine protiv korone biće „zlatne koke“ za farmaceutske kompanije

Analitičari Vol Strita procenjuju da će farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna generisati 32 milijarde dolara prihoda od vakcina protiv covida-19, i to samo u narednoj godini.

Kako je objavio CNN, u to nije uračunata vrednost nematerijalne imovine te dve kompanije, odnosno reputacije, koja će narasti zato što su te kompanije pomogle da okončaju najgoru pandemiju koja je pogodila svet u ovom veku.

Kako prenose mediji, posebno snažan skok tzv. goodwilla evidentan je kod Moderne, biotehnološke kompanije za koju je pre ove godine čula tek nekolicina ljudi, a koja je sad nadomak dobivanja dozvole američkog saveznog ureda za lekove za distribuciju vakcina protiv pošasti koronavirusa.

Samo Pfizer bi, po projekcijama Morgan Stenlija, iduće godine mogao da prihoduje 19 milijardi dolara od vakcine protiv Covida-19, pored 975 miliona u ovoj godini. Pfizer će svoj prihod podeliti s BioNtechom, nemačkom kompanijom s kojom je razvio vakcinu. Njihova vakcina odobrena  je u Britaniji i u SAD-u, ali i u još nekim zemljama, poput Meksika.

U Morgan Stenliju procenjuju da bi Pfizer u 2022. i 2023. mogao ostvariti još 9,3 milijardi dolara prohoda od prodaje vakcine, sve dok ukupno svetsko stanovništvo ne bude vakcinisano.

I dok cena deonice Pfizera, moćne američke farmaceutske kompanije, ove godine i nije znatno porasla – svega 12 odosto, deonica BioNTecha je uzletela gotovo 300 posto, podignuvši njegovu tržišnu kapitalizaciju na gotovo 30 milijardi dolara.

S druge, pak, strane, vakcina koje je napravila Moderna već je transformisalo tu gotovo nepoznatu kompaniju u moćnu farmaceutsku kuću vrednu 62 milijarde dolara. Cena njenih deonica, naime, odletela je uvis ove godine za čak 700 posto, a u Morgan Stenliju procenjuju da je polovina tržišne vrednosti te kompanije vezana za vakcinu protiv Covida.

U Goldman Sachsu procenjuju da će naredne godine Moderna ostvariti 13,2 milijarde dolara prihoda od prodaje vakcina. To su zastrašujuće brojke za jednu kompaniju koja je u 2019. godini imala tek 60 miliona dolara prihoda i nikad pre nije licencirala proizvod.

– To je epska priča. Istorijsko postignuće u razvoju leka. Stvoriti novu tehnologiju u tako mladoj firmi i imati je gotovu baš u trenutku najgore pandemije u zadnjih sto godina teško je i zamisliti-  smatra Alan Ker, analitičar koji pokriva biotehnologiju u Needhamu.

Visoko procenjeni prihodi za Pfizer i Modernu izazvali su i kritike onih koji gledaju ljudske patnje uzrokovane Covidom-19. Pandemija je dosad u svetu ubila gotovo 1,6 miliona ljudi, a samo u SAD-u gotovo 300.000.

Njihovi konkurenti Johnson&Johnson i AstraZeneca, s druge strane, obećali su da će njihova vakcina, jednom kada budu raspoloživa, tokom pandemije biti prodavana na neprofitnoj osnovi.

– Potpuno je pogrešno za farmaceutske kompanije poput Pfizera i Moderne da profitiraju, a njihovi izvršni direktori ostvaruju nečuveno lično bogatstvo od vakcina protiv Covida, čiji je pronalazak uvelike bio subvencionisan i podupiran od strane američkih poreznih obveznika-  smatra Elli Zupnick, portparol Accountable.US, institucije za nadzor i savetovanje pacijenata.

Iako Pfizer nije primio novac iz inicijative Trampove administracije za vakcinu, savezna vlada pristala je da plati 1,95 milijardi dolara za prvih 100 miliona doza. Moderna je kapital za razvoj vakcina potražila na tržištu kapitala, prikupivši 1,3 milijarde dolara kroz prodaju deonica, ali deo novca, u iznosu od 955 miliona dolara, dobila je od američkih vlasti, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.