U trendu

Vang Ji i Lavrov: Nema mešanja u unutrašnja pitanja

Šef kineske diplomatije Vang Ji rekao je tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom da niko ne sme da se meša u unutrašnje poslove Kine „izmišljanjem laži i manipulacijama nekoliko zapadnih sila koje ne predstavljaju medjunarodnu zajednicu“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora uu Guilinu, u regionu Guangsi Džuang na jugu Kine, Vang je pozvao na saradnju sa Rusijom u borbi protiv pandemije korona virusa i na jačanje veza.

Vang je takodje apelovao na sve zemlje da preispitaju osnovne principe Povelje UN i da uvežbaju istinski multilateralizam kako bi izgradile zajednicu sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Vang je rekao da sankcije EU prema Kini krše medjunarodno pravo, a kineska vlada odlučno štiti državni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Prvobitna namera Kine o saradnji u borbi protiv kovida-19 je da razvija humanitarni duh, da omogući da se što više ljudi vakciniše i da izvuče društvo iz pandemije, rekao je Vang odgovarajući na pitanje novinara.

On je dodao i da Kina i Rusija istražuju načine za promovisanje uzajamnog priznavanja zdravstvenih uverenja za medjunarodna putovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.