Vang Ji:Odnosi Kine i SAD mogli bi se vratiti na pravi put

PEKING – Odnosi Kine i SAD nalaze se na raskrsnici i mogli bi se vratiti na pravi put posle perioda koji su obeležile teškoće, izjavio je šef kineske diplomatije Vang Ji.

Vang je u razgovoru s novinarima državne agenciji Sinhua i drugih kineskih medija rekao da je američka politika prema Kini naškodila interesima obe države, ali i svetu.

“Ali se sada pojavila prilika da dve strane otvore novi prozor nade i počnu novu rundu dijaloga”, rekao je Vang, prenosi Glas Amerike.

Vang je pozvao SAD da poštuju društveni sistem i put razvoja koji je odabrala Kina, dodajući da bi, ukoliko bi Vašington to prihvatio, sporovi dve strane mogli biti rešeni.

Kako je ranije danas preneo TAS S, Vang je kineskim novinarima rekao da su kinesko-ruski odnosi izdržali test pandemije korona virusa u 2020. godini i da su na istorijski najvišem nivou.

„Odnosi između naše dve zemlje su na istorijski najvišem nivou. Naredna godina će biti posebno važna za kinesko-ruske odnose. Obe zemlje ulaze u novu fazu razvoja. Nema kraja za kinesko-rusku stratešku saradnju, ne postoje granice“, istakao je šef kineske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.