U trendu

Vanredna situacija proglašena i u ovom gradu u Srbiji

I u opštini Bogatić večeras je proglašena vanredna situacija. Kako se navodi na sajtu te opštine, odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je predsednik te opštine Nenad Beserovac.

Takođe, Štab za vanredne situacije opštine Bogatić doneo je danas naredbu, koja podrazumeva više mera, poput upotrebe zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

Naredbom je zabranjeno okupljanje u zatvorenom prostoru više od 100 osoba, a na otvorenom više od 500, dok je rad ugostiteljskih objekata ograničen na vremenski period od 6 časova do 23 časa.

Kako se navodi, rad ugostiteljskih objekata treba prilagoditi tako da za jednim stolom ne mogu da sede više od 2 osobe uz obavezni razmak od 1,5 m između stolova.

Takođe, preporučuje se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljku delatnost da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu, uz primenu odgovarajućih mera zaštite.

Vlasnicima bazena naređuje se da korišćenje kupališta organizuju na način kojim se obezbeđuje bezbednost korisnika, a koje podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite.

Naređuje se „Mačva Ekspres DOO“ da ne dozvoli ulaz u vozila javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske, kao i pojačan rad Komunalnog preduzeća, naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina u cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana opštine Bogatić.

Naredba podrazumeva i merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javne namene.

Obavezno je i sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima i salonima lepote, uz zakazivanje termina i obavezno nošenje maski i rukavica.

Naređuje se vršenje dezinfekcije svih javnih objekata, kao i minimum jednom dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

Opštinska uprava mora da inspekcijske poslove organizuje tako da svi delovi inspekcijskih službi vrše nadzor nad primenom mera iz ove naredbe.

Vanredna situacija na snazi je u još 15 opština ili gradova: Vladičinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.