Varheji: Novi investicioni plan obezbedjuje približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU

 Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Beogradu da će novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti održiv privredni rast i napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

Na sastanku s predstavnicima platforme nevladinih organizacija Nacionalni konvent o EU, Varheji je rekao da pandemija korona virusa otežava ekonomski rast i da je Evropska komisija zato usmerila napore na približavanje regiona EU, pošto izmedju dve strane trenutno postoji „veliki jaz“.

„Plan je osmišljen tako da pospeši dugoročan oporavak kroz značajan paket investicija. To će dovesti do održivog privrednog rasta, podržaće primenu reformi, napredovanje na evropskom putu i približavanje jedinstvenom tržištu EU“, kazao je Varheji.

On je naveo da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi evra i da se strukturira oko pet prioritetnih inicijativa, medju kojima su transport, energetika, životna sredina, digitalna agenda i privatni sektor i omladina.

„Svi ovi sektori će na najbrži način omogućiti ubrzavanje lokalnog privrednog rasta i stvaranje radnih mesta, što će privlačiti nove investicije. Investicioni kapacitet regiona treba da bude pospešen otvaranjem novog instrumenta za garancije koji će mobilisati do 20 milijardi evra investicija, što je trećina bruto domaćeg proizvoda celog regiona“, naveo je Varheji.

On je rekao da će investicioni paket u narednih pet godina omogućiti regionu da bude „bolje povezan, konkurentan i sa dinamičnijim privatnim sektorom“.

Dodao je da to za Srbiju znači bolje puteve i železničke veze kojima će sve prestonice u regionu biti bolje povezane, kao i ceo Zapadni Balkan sa EU, što će „doneti veći privredni rast i otvaranje novih radnih mesta“.

„Daćemo dodatnu podršku za Autoput mira, želimo da završimo obilaznicu oko Niša, da poboljšamo železničku vezu Srbije i Hravtske. Železnička veze Beograda i Podgorice i Beograda i Prištine biće u potpunosti rekonstruisane“, kazao je evropski komesar.

On je naveo da će EU podržati i deminiranje Save i rešavanje pitanja uskih grla na Dunavu.

„Plan obuhvata i ogromne ekološke programe koji će povećati kvalitet života gradjana Srbije. Želimo da završimo transbalkanski koridor za prenos električne energije, radimo na proširenju širokopojasne mreže i na povećanju konkurentnosti privatnog sektora“, dodao je Varheji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.