U trendu

Varheji sutra predstavlja izveštaje o napretku i Ekonomski i investicioni plan za region

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji predstaviće sutra u Briselu Paket proširenja EU 2020 i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Paket proširenja 2020. u kome su sadržani izveštaji o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU biće predstavljen na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta koji je zakazan za 15.15.

Detalji Ekonomskog i investicionog plana za region nisu poznati ali je, govoreći o procesu proširenja Unije, proteklog vikenda u Zagrebu, Varheji najavio da će taj plan biti „snažno usmeren na povezivanje kako unutar regiona tako i regiona s EU“.

„Cilj našeg plana je da ojača transevropske saobraćajne i energetske veze i da nadogradi infrastrukturu ključnu za ekonomski razvoj. Rešavaćemo i izazove zelene i digitalne tranzicije. A kao podrška ekonomskom razvoju pružićemo podršku i ljudima: obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita igraće važnu ulogu“, rekao je Varheji.

On je podsetio da je prvi talas podrške EU Zapadnom Balkanu usmeren na hitnu medicinsku pomoć i pokretanje finansijskog paketa od 3,3 milijarde evra kako bi se regionu pomoglo da prevlada direktne posledice pandemije korona virusa.
Nadalje, kako je dodao, fokus je na podršci dugoročnijem socioekonomskom oporavku Zapadnog Balkana kome su „potrebna strateška i ciljana ulaganja u oblasti koje će tim zemljama omogućiti da svoje ekonomije razvijaju na održiv način i povećaju uskladjenost s EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.