Važan balans između zaštite zdravlja i održive ekonomije

BEOGRAD – Pandemija korona virusa stavila je ceo svet pred neviđeni izazov, a u trenutnim uslovima važno je održati balans u zaštiti zdravlja ljudi i smanjenju negatavnih posledica krize po ekonomiju, što nije ni malo lak posao.

To su poručili učesnici panela u okviru konferencije „Svet u 2021“, u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom „Svet u 2021“.

Kažu da su optimisti u pogledu razvoja situacije u budućnosti, ali da je trenutno teško sagledati celokupni uticaj koji će kriza ostaviti na države.

Na panelu posvećenom izazovima sa kojima se susreće Evropa i posledicama pandemije, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib kazao je da je potrebno preduzimati mere koje neće ugoziti individualna prava.

On je rekao da je pandemija neprijatan izazov na globalnom novou i da je iz perspektve nemačke vlade bilo istovremeno teško i važno sačuvati određeni balans između zaštite zdravlja stanovništva i ekonomskih posledica krize.

Smatra da smo do sada prošli “test” i da smo izvukli određene pouke iz dosadašnjeg reagovanja na krizu.

Kada se govori o solidarnosti, EU je, kaže Šib, relativno brzo regovala s obzirom na okolnosti, te napomenuo opsežan paket ekonomske pomoći.

Navodi da je u odgovoru na krizu EU usvojila i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan vredan devet milijardi evra.

„Odgovor Evrope je bio impresivan i adekvatan, ali izazovi ostaju veliki“, rekao je Šib.

Nemački ambasador kaže da je i Srbija pripremila dobar paket pomoći za privredu.

Šib kaže da je kriza omogućila da se sagledaju potencijali za reagovanje u budućnosti, te naglasio da je važno što pre zastaviti pad ekonomije.

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina rekao je da je pandemija izavala situaciju bez presedana u celom svetu, a da je u prvi odgovor na nju bio težak.

Naveo je da je u Španiji bila izuzetno složena sitiacija, jer je ta zemlja bila najviše pogođenja korona virusom u Evropi.

Kriza je, kaže, uticala na EU i podstakla na donošenje planova za odgovor na krizu, te da će taj model biti važan za jačanje saradnje u Evropi.

Kriza je podstakla jedinstvo među članicama i EU je drugačije odgovorila nego na ekonomsku krizu 2008. godine.

Iz krize, navodi, učimo i preduzimamo korak po korak u odgovoru na izazove.

Smatra da je odgovor na krizu bio odgovoran i da će pomoći daljoj integraciji u EU.

Molina je takođe optimista za prognoze u 2021. godini, ali ocenjuje da će biti potrebno nekoliko godina da se vratimo u normalnu situaciju.

„Teško je prognozirati bilo šta kada se još ne zna kako će se završiti”, dodao je španski ambašador.

Ambasador Finske u Srbiji Kimm Lahdevirta kaže da je bilo problema na pocetku krize koju je izazvala pandemija, ali da je odgovor na nju u Evropi omogućio da se u narednom period bolje reaguje.

„Bilo je problema u početku, ali ova kriza daje smernice za razvoj EU u cilju boljeg odgovora na slične situacije“, rekao je Lahdevirta.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud govorila je o tome da ipak nije solidarnost nestala u krizi sa korona virusom.

Podsetila je da su mnoge zemlje pomogle Kini kada je počela epidemija u toj zemlji, kao i da je EU uputila značajnu pomoć Srbiji, iako je situacija u mnogim zemljama EU bila veoma teška.

„Ali i da dalje ostaju izazovi koje kriza nosi sa sobom“, rekla je ambasadorka.

Napomenula je i da je sistem Kovaks za nabavku vakcina i medicinske opreme dobra incijativa u tom pravcu i dodala da je Velika Britanija uložila značajna sredstva u proizvodnju vakcine protiv virusa korona.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da se posle godinu dana od početka epidemije može reći da je ovo najsloženija kriza sa kojom se suočila ta organizacija.

Kostadinova je naglasila važnost solidarnosti u odgovoru na krizu jer, dodaje virus ne poznaje granice i da utiče na sve zemlje.

Kaže da smo imali priliku da vidimo tople humane akcije i solidanost na delu, a da je posebno potrebno misliti na decu, obezbediti im bolje uslove za život i smanjiti uticaj pandemije na njih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.