Važna saradnja regiona, na početku korone bez solidarnosti EU

LJUBLJANA – Bivši slovenački ambasador u Francuskoj i Iranu, Jozef Kunić u autorskom tekstu za IFIMES ocenjuje da je pandemija korona virusa pokazala da je važna saradnja država u regionu i da Evropska Unija na početku nije pokazala nikakvu solidarnost između država-članica.

„Kada je izbila pandemija postalo je jasno da se ne može računati na solidarnost između država-članica EU. Od početka epidemije od EU nismo dobili niti jednu masku, komad zaštitne opreme ili ventilator… Možemo se osloniti uglavnom na sebe i prijatelje u regiji“, navodi Kunić, citirajući slovenačkog premijera Janeza Janšu.

On dodaje da je kasnija usledila odluka o zajedničkoj pomoći državama-članicama i iskazana veća solidarnost, ali ističe, ali ukazuje na važnost saradnje država u regionu,čija je međuzavisnost, kako kaže, više nego očigledna.

On istovremeno skreće pažnju na signale iz Brisela da takva saradnja ne sme da ugrozi zajedničke ciljeve i vrednosti EU.

„Pomoć za ublažavanje učinaka pandemije delom predstavlja nove dugove za države članice, ali za mnoge zemlje ona je važan resurs za ublažavanje teških ekonomskih posledica krize“, objašnjava Kunić i primećuje da ipak postoje snažne tendencije da je pomoć uslovljena poštovanjem evropskih vrednosti.

Iz tog ugla, Kunić kaže da bi spoljna politika Slovenije ne bi trebalo daostavlja ni trunku sumnje u poštovanje vrednosti EU i podseća da je tokom pregovore o pomoći pored ozbiljnih rasprava između Holandije i Italije o uslovljenosti evropske pomoćsnažno bilo zastupanje ideje nekih da pomoć treba da bude uslovljena poštovanjem evropskih vrednosti.

„Precizna definicija vrednosti EU je prilično problematična ali radi se o slobodi medija, slobodnim i poštenim izborima, vladavini prava, civilnom društvu“ kaže Kunić i dodaje da takvi uslovi nisu formalizovani, ali da, s obzirom na stavove najbogatijih, nije nemoguće da će uslovljavanja u praksi biti.

Naglašava da je to izuzetno važan element koji slovenačka spoljna politika treba da shvati ozbiljno.

„Slovenija mora delovati kao aktivna i verodostojna članica unutar EU, međutim, ne može da se oslanja samo na EU i potrebni su joj prijatelji i povezivanje sa zemljama s kojima ima zajedničke interese“, smatra Kunić.

Podseća da za vreme vlade Janeza Drnovšeka Slovenija nije želela da se povezuje sa Višegradskom grupom, Slovačkom, Mađarskom, Češkom i Poljskom jer je tadašnja vlast smatrala da se treba pridružiti „prvom vozu“, dok danas, kako navodi, „neki koji su to ranije odbijali, sada promovišu saradnju sa zemljama tog regiona“.

Takođe, dodaje da je sasvim razumljivo u tom kontekstu da Hrvatska i Slovenija budu regionalni saveznici kako bi mogli jedni na druge da računaju unutar EU.

„To bi sigurno bilo korisno i u interesu obeju država. Znamo da su zemlje koje se danas povezuju, poput baltičkih država i Višegradske grupe, i pored ozbiljnih sukoba kroz istoriju, shvatile da je korist povezivanja i zajedničkog nastupa daleko korisnija od negovanja mržnje koja služi unutrašnjoj političkoj upotrebi“, objašnjava Kunić.

Saradnja Slovenije sa državama na Zapadnom Balkanu predstavlja važan element regionalne saradnje, navodi Kunić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.