U trendu

VB: Buster doza vakcine i za starije osobe od 50 godina

LONDON – Buster doza vakcine protiv korona virusa u Velikoj Britaniji biće ponuđena svim osobama starijim od 50 godina i onima koji spadaju u „rizičnu grupu“, u sklopu mera za kontrolu virusa tokom jeseni i zime, a prema uputstvima vladinih savetnika za vakcinaciju.

Britanski Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) saopštio je da će treća doza vakcine povećati imunitet kod onih osoba čija je zaštita verovatno oslabila ranije ove godine, kada su završili sa primanjem druge doze vakcine, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, podaci iz Velike Britanije ukazuju na to da zaštita od virusa koju pružaju dve vakcine Fajzer/BioNTek ili Oksford/AstraZeneka nestaje u roku od šest meseci, međutim, nije jasno kakav uticaj to ostavlja na osobe koje imaju teže oblike bolesti.

JCVI je preporučio svim starijim osobama od 50 godina i rizičnim grupama da prime buster dozu vakcine Fajzer, bez obzira na to koju su vakcinu primili prvi put, a da se ona dobije najmanje šest meseci nakon druge doze.

Imunizacija protiv korona virusa u Velikoj Britaniji, počela je sa davanjem vakcina devet prioritetnih grupa, uključujući starije osobe, klinički izuzetno ugrožene, kao i zdravstvene i socijalne radnike u decembru prošle godine, jer se očekuje da je imunitet kod ovih osoba najslabiji.

Pod vođstvom JCVI-a, buster doza vakcine će takođe biti ponuđena tim devet prioritetnim grupama, vršeći imunizaciju prema redu kao i do sada što je bilo.

Privremeni savet JCVI-a u junu je pozvao britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), kako bi se pripremila za program imunizacije buster dozom koji počinje ovog meseca, ali su ministri u vladi želeli da dobiju konačnu preporuku savetnika pre nego što dalje nastave.

Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) Velike Britanije odobrila za upotrebu vakcine Fajzer, Moderna i AstraZeneka kao buster dozu.

JCVI je zauzvrat čekao podatke iz brojnih velikih studija, uključujući britansku studiju „Cov-Boost“, koja je procenila da treća doza nekoliko različitih vakcina pruža dodatnu zaštitu.

Britanski ministar za vakcinaciju Nadhim Zahavi rekao je da je vlada prihvatila konačni savet JCVI-a, kao i da će se buster doza vakcine davati istovremeno sa vakcinama protiv gripa, gde je to moguće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.