VB i EU postigle trgovinski sporazum o Bregzitu

BRISEL – Velika Britanija i Evropska unija ppostigle su danas trgovinski sporazum kojim su definisali buduće odnose na tom polju.

Sporazum je postignut samo nedelju dana pre kraja tranzicijskog perioda Bregzita i izlaska velike Britanije iz jedinstvenog tržišta EU i nakon više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.

Novi sporazum omogućiće Britaniji i EU da trguju bez posebnih tarifa i saradnju evropskih i britanskih policijskih snaga i sudskih tela, piše Gardijan.

Kako se navodi, trgovinski sporazum napisan na 2.000 stranica obuhvata odredbe o temama koje se razlikuju – od civilne nuklearne saradnje i energetskih interkonekcija do ribarstva i vazduhoplovstva.

Dodaje se da sporazum garantuje trgovinu sa „nultom carinom i nultom kvotom“ robe u vrednosti od 668 milijardi funti u 2019. godini, što znači Ali to znači i važne troškove za preduzeća jer se izvoznici suočavaju sa mnoštvom graničnih provera od 1. januara.

Kako se navodi, Velika Britanija je izašla iz Unije 31. januara ali je tokom 2020. godine uživala privilegije jedinstvenog tržišta, a Britanci su mogli slobodno da se kreću u državama Unije.

Dodaje se da će novi odnos Britanije i EU obeležiti povećanje papirologije za britanske kompanije, a Britanci više neće moći da se slobodno kreću EU.

Velika Britanija mogla bi već 1. januara 2021. godine da se nađe na popisu zemalja za koje vrede razne restrikcije uslovljene pandemijom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.