U trendu

Većina u federalnim sluzbama mora da se vakcinise do 22.11.

VAŠINGTON – Američka administracija predsednika DŽozefa Bajdena saopštila je danas da većina zaposlenih u federalnim službama mora da bude u potpunosti vakcinisana protiv korona virusa najkasnije do 22. novembra.

U toku je izrada pravila kojima će se od velikih poslodavaca tražiti da se njihovi radnici vakcinišu ili da se testiraju jednom nedeljno.

Predsednik Bajden je prošle nedelje potpisao izvršnu uredbu kojom se od zaposlenih u federalnim službama zahteva da budu u potpunosti vakcinisani, uz određene izuzetke, prenosi agencija Rojters.

U uputstvima za federalne službe koja su objavljena na veb stranici, Bajdenova administracija je navela da bi „zaposleni što pre trebalo da budu u potpunosti vakcinisani, a najkasnije do 22. novembra.“

U julu je Bajden rekao da zaposleni u federalnim službama moraju da se vakcinišu protiv korona virusa ili da se redovno testiraju, uz obavezne mere poput nošenja maski na radnim mestima i ograničenja službenih putovanja.

Nedavni porast hospitalizacija u SAD i smrtnih slučajeva, a što je izazvano delta sojem virusa, podstakao je administraciju da zauzme oštriji stav o vakcinama, koje smatraju najboljim načinom zaštite ekonomije i okončanja pandemije.

Nekim velikim kompanijama još nisu jasna pravila, pa je jedna velika poslovna grupa u ponedeljak tražila odgovore na brojna pitanja u vezi sa planiranim zahtevima za poslodavce u privatnom sektoru.

U Bajdenovoj naredbi navodi se da će do 24. septembra radna grupa Bele kuće dati nove smernice o tome šta su obaveze i na koga se odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.