U trendu

Velika Britanija će povećati doprinos SZO

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson danas će saopštiti da će Velika Britanija za 30 odsto povećati svoj doprinos Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), ali će se istovremeno založiti za njeno reformisanje i pozvati na obnovu prekogranične saradnje, javlja Rojters.

U snimljenom obraćanju Generalnoj skupštini UN, Džonson će ukazati da je pandemija kovida-19 povećala prepreke trgovini.

On će takođe izložiti plan u pet tačaka za poboljšanje međunarodnog odgovora na buduće pandemije.

„Posle devet meseci borbe s kovidom, doveden je u pitanje sam pojam međunarodne zajednicie. Ako se ne ujedinimo i ne okrenemo vatru prema zajedničkom neprijatelju, svi ćemo izgubiti. Sada je zato trenutak za čovečanstvo da prekorači granice i zatvori te ružne pukotine“, prenose Rojters izvode iz Džonsonovog govora dostavljenih medijima.

Njegov plan predviđa globalnu mrežu istraživačkih centara, vće kapacitete proizvodnje vakcine i sporazum o smanjenu izvoznih tarifa uvedenih na početku pandemije.

Džonson će ponuditi početnih 71 milion funti za partnerstvo u programu proizvodnje vakcina poznatom kao COVAX kako bi se obezbedila prava na 27 miliona doza, i dodatnih 500 miliona za inicijativu COVAX-a za pomoć siromašnim zemljama da dođu do vakcina.

Britanski premijer će saopštili i da će Velika Britanija dodeliti SZO 340 miliona funti za sledećih četiri godine, 30 odsto više nego u prethodnom periodu.

Britanija, zajedno s Francuskom i Nemačkom, podržava, ali uz zahtev za reforme, SZO, koji je suočen s kritikama zbog njegovog odgovora na pandemiju korona virusa.

SAD su najavile u julu da će u roku od godinu dana napustiti SZO, koji je predsednik Donald Tramp optužio za bliske veze s Kinom i za loš odgovor na pandemiju kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.