U trendu

Veliki šumski požari šire se kod australijskog grada Perta

Australijski vatrogasci bore se danas sa velikim šumskim požarima u kojima su oštećene desetine kuća blizu grada Perta na zapadu zemlje, koji je trenutno u blokadi zbog korona virusa.

Više kuća je izgorelo kao i polja na istoku Perta, četvrtog grada po veličini u zemlji, oko 30 kilometara od centra grada.

Požar se proširio na površini od 7.000 hektara i perimetru od 75 kilometara rekao je danas novinarima šef vatrogasaca i hitnih službi Kreg Voters navodeći da je požar dupliran tokom noći.

Vatrogasci su naveli da rade u vrlo promenljivim uslovima na temperaturama koje dostižu i 37 stepeni Celzijusa.

Voters je rekao da je stotine ljudi bilo primorano da napusti domove i da se smesti u prihvatne centre. Procenjuje se da je uništeno oko 30 kuća.

Jedan vatrogasac je prebačen u bolnicu zbog udisanja dima ali pored toga za sada nema izveštaja o povredjenima.

Pert je pored toga od nedelje ušao u petodnevni strogi lokdaun zbog otkrića prvog slučaja lokalnog prenosa korona virusa u poslednjih deset meseci u toj australijskoj državi Zapadna Australija.

„Zapadna Australija suočena je sa dve vrste hitnih situacija, opasnim požarom i zatvaranjem zbog kovida-19“ rekao je premijer te države Mark Magauan.

Zapadna Australija je bila relativno poštedjena od razornih šumskih požara koji su pogodili države Novi Južni Vels i Viktorija pre godinu dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.