U trendu

Veran: Sa vakcina propusnicama će biti više imunizovanih

PARIZ – Francuske zdravstvene vlasti očekuju da će nova „vakcina-propusnica“, planirana od januara za ulazak na javna mesta, privoleti više ljudi da se vakcinišu protiv kovida-19, pošto se zemlja suočava sa brzim širenjem omikron soja, poručio je danas ministar zdravlja Olivije Veran.

Vlada ne želi da uvodi novi policijski čas ili zaključavanje za ljude koji su vakcinisani, ali pretnja od omikrona podrazumeva da vlasti moraju da povećaju pritisak na one koji odbijaju imunizaciju, izjavio je Veran radiju Frans Inter, prenosi Rojters.

Premijer Žan Kasteks saopštio je u petak da će vlada predložiti parlamentu u januaru nacrt zakona kojim bi se francuska „zdravstvena propusnica“ zamenila „vakcina-propusnicom“, što bi značilo da će samo vakcinisanim ljudima biti dozvoljeno da posećuju zatvorena javna mesta kao što su barovi, restorani ili bioskopi, za šta je trenutno dovoljan i nedavni negativan test na kovid 19.

Veran je rekao da će vlada zatražiti od poslanika da takođe razmotre mogućnost da vakcina bude uslov za putovanja u vozovima i avionima i da bude obavezno utvrđivanje identiteta uz propusnicu, pošto se, kako je rekao, pokazalo da ima previše zloupotreba.

Ministar je saopštio i da očekuje da od sledeće nedelje počne vakcinacija protiv korona virusa dece od pet do 11 godina.

Sumnja se da je od sedam do 10 odsto novih potvrđenih slučajeva kovida-19 u Francuskoj izazvano omikron sojem korona virusa, a vlasti su pozvale na ograničeno kretanje građana za Božić i Novu godinu, dok su u Parizu otkazani vatromet i koncert za doček Nove godine u aveniji Jelisejskih polja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.