Vijetnam pooštrio antikovid mere

HANOJ – Vijetnam je na svom industrijskom severu danas pooštrio mere u borbi protiv najvećeg talasa zaraze koronavirusom od izbijanja panpidemije.

Vlasti su objavile da je dostignut dnevni rekord novih slučajeva, dvostruko veći u odnosu na prethodni maksimum.

Ministarstvo zdravlja je prijavilo 457 novih dnevnih infekcija kovida-19, što predstavlja najveći skok od 16. maja, kada je zabeleženo 190 slučajeva, prenosi Rojters.

U Bac Ninhu, gde su proizvodni pogoni kompanije Samsung Elektronika, uveden je policijski čas i druga ograničenja putovanja, izvestili su državni mediji.

Izbijanje novog talasa zaraze mogao bi biti veliki izazov za Vijetnam, koji je uspešno suzbijao ranije talase, čime je izbegao nivo ekonomske štete koju su pretrpeli mnogi njegovi susedi.

Bac Ninh i Bac Giang su epicentar novog izbijanja talasa koronavirusa koji je zarazio više od 2.800 ljudi od kraja aprila, uključujući i stotine fabričkih radnika.

Glavni grad Hanoj zatvorio je danas restorane i zabranjeno je okupljanje na javnim površinama, uključujući fizičke vežbe u parkovima. Hanoj je zabeležio 220 slučajeva od kraja aprila. Većina zabeleženih slucajeva danas bila je u fabrikama u Bac Giangu, gde su vlasti rekle da je testiranje pojačano.

Vijetnam je prijavio najmanje 5.860 infekcija ukupno, sa 44 umrlih. Tek treba započeti masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa, sa oko milion doza primenjenih vakcina do sada, uglavnom datih radnicima na frontu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.