U trendu

Vijetnam: Zarazio druge, osuđen na pet godina

HANOJ – Sud u Vijetnamu izrekao je kaznu od pet godina zatvora čoveku koji je drugima preneo korona virus, kršeći stroge mere karantina i javili su državni mediji.

Le Van Tri (28) osuđen je zbog „širenja opasne zarazne bolesti“ na jednovnevnoms uđenju pred Narodnim sudom u južnoj provinciji Ca Mau, navodi Vijetnamska novinska agencija.

Agencija je navela da je Tri putovao nazad u Ca Mu iz Ho Ši Min Sitija, čime je prekršio pravilo o 21-dnevnom karantinu.

Zarazio je osam osoba, od kojih je jedna umrla od posledica zaraze nakon jednomesečnog lečenja, prenosi Rojters.

Vijetnam je jedna od zemalja koje su se tokom pandemije uspešno borile protiv korona virusa zahvaljujući ciljanom masovnom testiranju, intenzivnom praćenju kontakata, strogim restrikcijama na granicama i karantinu, ali su nova žarišta od kraja aprila dovela do porasta broja novih slučajeva.
Ca Mau, provincija na jugu Vijetnama od početka pandemije je prijavila 191 slučaj i dve preminule osobe, dok je u Ho Ši Min Sitiju, koje je jedno od najvećih žarišta u zemlji zaraženo skoro 260.000 ljudi, dok ih je 10.685 preminulo.

Vijetnam se trenutno suočava sa velikim širenjem virusa, a od ukupno 536.000 slučajeva i 13.385 preminulih velika većina zabeležena je u proteklih nekoliko meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.