Virus evro zoni preti recesijom – upozorili nimistri

Ministri ekonomije evrozone upozorili su na rizik od recesije kao posledice „drugog talas“ pandemije korona virusa i pozvali na održavanje fiskalne politike povoljne za rast.

„Pooštravanje restriktivnih mera imaće naravno uticaja na ekonomsku aktivnost“, rekao je komesar EU za ekonomiju Paolo Đentiloni posle video-konferencije Evrogrupe u utorak pred ponoć.

On se, međutim, nada da će ekonomski šok biti slabiji nego u „prvom talasu“ pandemije proletos.

„Kompanije i zaposleni su bolje pripremljeni za rad na daljinu, ali u isto vreme postoji neizvesnost oko trajanja drugog talasa“, objasnio je on. „Sektor usluga, a posebno turistički smeštaj, kultura i razonoda biće najteže pogođeni“, naglasio je on.

Paskal Donohju, predsednik Evrogrupe ministara 19 zemalja evrozone, ponovio je svoju „posvećenost politici budžetske podrške bez presedana“.

„Jasno je da su sve evropske zemlje sada u ‘drugom talasu’ pandemije. Ovo pogoršanje zdravstvene situacije teško pada našim ekonomijama i značajno je povećalo rizik od povratka u recesiju u zoni evra“, ocenio je i Klaus Regling, direktor Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), sistema za upravljanje finansijskim krizama u evro zoni.

Pomenuta je i potreba brze primene evropskog plana oporavka, o kojem je odlučeno letos, ali je blokiran pregovorima sa Evropskim parlamentom.

„Apsolutno je hitno sprovođenje letošnjih odluka. Ne možemo sebi priuštiti da odložimo isplate evropskih fondova koje će našim ekonomijama biti potrebne da bi ponovo ptoradile“, upozorio je francuski ministar Bruno Le Mer u izjavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.