Više od 1.000 hodočasnika zaglavljeno kod Ukrajine

KIJEV – Ukrajina je danas optužila Belorusiju za pokušaj eskalacije situacije vezane za preko 2.000 jevrejskih hadiskih hodocasnika koji su blokirani na graničnom prelazu između dve zemlje pošto je Kijev odbio da im dozvoli prolaz zbog mera uvedenih zbog korona virusa.

Kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog optužio je beloruske vlasti da su namerno ili nenamerno širili glasine da je granica između Belorusije i Ukrajine ostala otvorena i ohrabrili hodočasnike koji su se uputili u Ukrajinu da se odluče za tu rutu, preneo je Rojters.

Pozivamo beloruske vlasti da prestanu sa stvaranjem dodatne tenzije na granici s našom zemljom i širenjem lažnih i ohrabrujućih izjava hodočasnicima, koje im mogu dati osećaj da je ukrajinska granica možda još otvorena za strance, navodi se u saopštenju Kabineta Zelenskog.

Više od 2.000 jevrejskih hodočasnika, među kojima ima i dece, ostalo je danas blokirano na granici između Belorusije i Ukrajine nakon što je Kijev odbio da im dozvoli prolaz zbog mera uvedenih zbog korona virusa.

Desetine hiljada hasidskih Jevreja svake godine putuje u ukrajinski grad Uman na grob rabina Namana, osnivača pokreta Breslov Hasidik, prenosi portal Frans 24.

Kako se navodi, hodočasnici su doputovali iako su im i ukrajinska i izraelska vlada poručile prošlog meseca da to ne rade.

Ukrajina je zabranila ulazak strancima u tu zemlju do kraja septembra zbog porasta broja infekcija virusom kovid-19.

Beloruska granična policija navodi i da je hodočasnicima dala hranu i tople šatore, iako se hodočasnici žale da im je hladno i da su gladni.

Svake godine u vreme Jevrejske Nove godine, desetine hiljada hodočasnika odlaze u Uman na grob rabina Namana, a ove godine hodočašće je predviđeno od 18. do 28. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.