Više od 250 uhapšenih u Parizu na protestu Žutih prsluka

Francuska policija je danas bacala suzavac i uhapsila više od 250 osoba u Parizu, tokom sukoba s demonstrantima iz pokreta „Žuti prsluci“.

Demonstranti su danas pokušali da ožive taj antivladin pokret koji je splasnuo usled uvodjenja vanrednih mera zbog korona virusa pre šest meseci, navodi agencija Rojters.

Vlasti su odobrile dve protestne šetnje u Parizu najavljene za danas, na kojima su se do sredine dana okupile stotine demonstranata.

Jedna šetnja je održana bez incidenata, a druga je prekinuta pošto se policija sukobila s demonstrantima koji su napustilu predvidjenu rutu i zapalili kontejnere i jedan automobil.

Policija je često bacala suzavac da bi rasterala male grupe demonstranata, što je predveče i uspela.

Vlasti su navele da su do 18.00 uhapsile 256 osoba, mnoge zbog nošenja sredstava koja mogu da se upotrebe kao oružje.

Pokret „Žuti prsluci“ nastao je u novembru 2018. godine, kada su stotine hiljada ljudi blokirale puteve širom Francuske, protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protesti koji su trajali duže od godinu dana ubrzo su se pretvorili u izraz nezavodoljstva gradjana politikama predsednika Francuske Emanuela Makrona, za koje tvrde da idu u prilog bogatima i velikim kompanijama.

Obnova protesta „Žutih prsluka“ dolazi u trenutku kada se Francuska bori s rastom broja novozaraženih korona virusom. Francuska je u četvrtak prijavila najveći broj potvrdjenih slučajeva infekcije u jednom danu od početka epidemije, gotovo 10.000.

Policija je pozvala demonstrante da poštuju mere protiv korona virusa na protestima u Parizu, koji spada u „crvenu zonu“, oblast s visokim rizikom od zaraze i gde je obavezno nošenje maske na ulici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.