U trendu

Vlada Slovačke sutra o zatvaranju zemlje

BRATISLAVA – Vlasti Slovačke predlažu zatvaranje zemlje i sutra će o tome odlučivati, jer bolnice širom zemlje ne mogu da izdrže pritisak zbog rekordnog porasta broja zaraženih korona virusom.

Inspirisana susednom Austrijom, slovačka vlada će na sutrašnjoj sednici razgovarati o zatvaranju koje bi važilo i za vakcinisane i za nevakcinisane,a premijer Eduard Heger naglasio je da je neophodno delovati „odmah.“, prenosi AP.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je danas da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korona virusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

„To je nepopularna mera, ali apsolutno neizbežna“, rekla je Čaputova nakon posete velikoj medicinskoj ustanovi u glavnom gradu Bratislave.

Predsednica je saopštila da je ono što je videla u Univerzitetskoj bolnici u Bratislavi apsolutno „bilo tragično i užasno“.

„Slovačka je najgora zemlja po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika. Ne znam šta još treba da vidimo ili čujemo da bismo promenili stav“, rekla je Čaputova.

Ona je takođe istakla da je zgrožena činjenicom da se medicinsko osoblje suočava sa pretnjama i mržnjom uprkos svim naporima.

Slovačka je u petak prijavila 9.171 novi slučaj virusa, premašivši prethodni rekord od 8.342 koji je postavljen samo nekoliko dana ranije.

Zemlja je u ponedeljak uvela nova ograničenja koja se odnose na nevakcinisane, kojima je zabranjen pristup svim neprioritetnim prodavnicama i tržnim centrima.

Takođe im nije dozvoljeno da prisustvuju bilo kakvim javnim događajima ili skupovima i moraju da se testiraju dva puta nedeljno da bi otišli na posao.

Broj hospitalizovanih pacijenata sa kovid-19 porastao je u ponedeljak za 161 na 3.182, što je iznad nivoa od 3.000 koji se smatra kritičnim prema slovačkom ministarstvu zdravlja.

Prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto kovid pacijenata u bolnicama nije u potpunosti vakcinisano, a stopa vakcinacije u Slovačkoj sa 45,3 odsto je jedna od najnižih u EU, znatno ispod proseka od 65,5 odsto na koliko je na nivou Unije, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar