Vlada Srbije usvojila novi rebalans budžeta za 2020. godinu, deficit 483 milijarde dinara

Vlada Srbije usvojila je na danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu, kojim su predvidjeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Novim rebalansom ovogodišnjeg budžeta odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled pandemije izazvane korona virusom.

U saopštenju Vlade se navodi da su sredstva opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Povećane su isplate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbedjenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve gradjane.

Rebalansom budžeta takodje su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovodjenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva, kao i za direktne podsticaje u poljoprivredi.

Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa minus 1,8 odsto na minsu jedan odsto, što će, kako je istaknuto u vladinom saopštenju, „predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi, a polazeći od kretanja u medjunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu“.

U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko pet odsto, ocenila je Vlada Srbije.s

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.