VoA: 2020. najsmrtonosnija godina u istoriji SAD

Godina 2020. je sa više od tri miliona smrtnih slučajeva bila najsmrtonosnija godina u istoriji SAD, čemu je znatno doprinela pandemija korona virusa, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Konačni podaci o stopi smrtnosti za ovu godinu neće biti dostupni još nekoliko meseci, ali preliminarna statistika pokazuje da su SAD na putu ka više od 3,2 miliona smrtnih slučajeva ove godine, ili najmanje 400.000 više nego 2019.

Broj smrtnih slučajeva u SAD se povećava skoro svake godine, ali je 2020. porastao za oko 15 odsto, a taj rast bi mogao da bude veći kada se obrade podaci iz ovog meseca.

To bi mogao da bude najveći procentualni skok u broju smrtnih slučajeva od 1918. godine, kada su desetine hiljada američkih vojnika ginule u Prvom svetskom ratu, a stotine hiljada gradjana umrle u pandemiji gripa. Broj smrtnih slučajeva je te godine porastao za 46 odsto u poredjenju sa 1917.

Od Kovida-19 je do sada umrlo više od 319.000 Amerikanaca.

Pre pandemije, bilo je razloga za nadu u ublažavanje rasta stope smrtnosti u SAD. Ukupna stopa smrtnosti je malo opala 2019. zbog manje srčanih oboljenja i umiranja od raka. Po podacima koje su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), očekivani životni vek se lane neznatno povećao, za nekoliko nedelja, druge godine uzastopno.

Medjutim, očekivani prosečan životni vek bi 2020. mogao da se skrati za cele tri godine, izjavio je Robert Andersen iz CDC.

Epidemija korona virusa u SAD je, direktno i indirektno, izazvala veliki broj smrtnih slučajeva, medjutim, i neke druge vrste smrtnih slučajeva su bile u porastu. Naglo povećani broj slučajeva upale pluća početkom godine možda je bio zapravo posledica Kovida-19, ali nije tako prepoznat u ranoj fazi epidemije.
Došlo je i do neočekivanog rasta broja smrtnih slučajeva odredjene vrste kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i demencije, dodao je Anderson.

Mnoge smrti od njih bi, takodje, mogle da budu povezane sa Kovidom-19 jer virus je možda oslabio organizam pacijenata koji su se već nosili s tim bolestima, ili su otežani uslovi rada zdravstva možda smanjili negu koju su ti pacijenti dobijali, rekao je predstavnik CDC-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.