Nemački virusolog otkrio NAJPRECIZNIJI način zaštite od korone

Vodeći nemački i svetski virusolog Kristijan Drosten, stručnjak za koronavirus i jedan od autora testa na SARS, smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim koronavirusom tokom zime mogao pružiti zaštitu i protiv Covida-19.

Komentarišući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su samo u pitanju stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nisu izlečeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazna metoda u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobijanja rezultata.

– Zamislimo telo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze Covid-19, kad se pacijent subjektivno i objektivno oseća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš – objasnio je Drosten da nije moguć drugi talas zaraze.

Drosten ističe da zaraza ipak neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana, i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne osigura novu zaštitnu mrežu.

Preporuka Drostena je da do tada sledimo pravilo “six feet – six seconds”, odnosno da u kontaktu s drugima budemo na rastojanju od od 1,8 metara i da komunikacija traje šest sekundi.

S Drostenom se slaže nemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savetnik tokom krize, a podržala ga je i u savetima o opreznosti ublažavanja mera poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi talas ne bi opteretio zdravstveni sistem, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.