Vrednost bitkoina dostigla rekordnih 30 hiljada dolara

PODGORICA – Vrednost kriptovalute bitkoin dostigla je rekordan nivo od preko 30.000 dolara.

Ova popularna kriptovaluta je tokom 2020. godine uvećala svoju vrednost za čak 300 odsto, a samo u poslednjih mesec dana za 50 odsto.

Crnogorski IT strucnjak Mirko Jovović kaže da je jedan od razloga za ubrzani i neočekivani porast vrednosti bitkoina štampanje ogromne količine keša kako bi se „gasila vatra“ krize izazvane pandemijom koronavirusa, pa je deo tog novca prešao i u kripto-investicije.

On je za portal Investitor.me izjavio da će vrednost ove kriptovalute, ali i Ethereuma, verovatno nastaviti da raste još do polovine januara.

„U prilog ovome ide i to što će se bitkoin, ali i još 549 kriptovaluta, pojaviti u novim indeksima na svetskim berzama početkom 2021. godine. To je zvanično najavljeno iz S&P Dow Jones Indices, gde su opisali bitkoin i ostale kriptovalute kao ‘vrstu imovine u nastajanju'“, rekao je Jovović.

Treća stvar koja ide u prilog kriptovalutama je velika nesigurnost u svetu po pitanju ekonomije i oporavka nakon pandemije, tako da investitori traže način kako da osiguraju svoju imovinu.

„Zna se da je bitkoin rezultat prethodne krize, ali moramo da uzmemo u obzir da je 12 godina ta kriptovaluta potvrđivala svoju rezistentnost, kao i da se veliki broj stručnjaka iz fin-teć industrije slaže da ovo nije još ni približno njegova konačna vrednost“, ukazuje je Jovović.

On dodaje da je i najpoznatija američka kripto-kompanija Coinbase predala dokumentaciju za izlazak na berzu, koji se očekuje početkom ove godine.

„Odluka PayPal-a da od ove godine prihvati digitalne valute kao sredstvo plaćanja u maloprodaji, takođe ide u prilog očekivanjima da će vrednost kripto-tržišta nastaviti da raste“, zaključio je Jovović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.