U trendu

WFP: Humanitrani letovi za Avganistan se obavljaju redovno

RIM – Svetski program za hranu UN (WFP) potvrdio je da obavlja letove humanitarne pomoći iz Islamabada u Pakistanu do avganistanskih gradova Mazari Šarifa i Kandahara.

Portparol UN saopštio je danas novinarima da su tri aviona već sletela u Mazari Šarif od 29. avgusta, a ti letovi će omogućiti nastavak rada za 160 humanitarnih organizacija u Avganistanu.

Čak i pre nego što su talibani preuzeli vlast, Avganistan je uveliko zavisio od pomoći, sa 40 odsto BDP-a zemlje koje potiče od stranog finansiranja,prenosi BBC.

Ofanziva talibana izazvala je novi egzodus, prema agenciji UN za izbeglice, više od pola miliona Avganistanaca je interno raseljeno ove godine, a zemlja se već bori sa produženom sušom i pandemijom korona virusa koja je donela nove izazove.

Većina humanitarnih organizacija saopštila je da ima za cilj da ostane u Avganistanu kako bi tamo nastavila svoj rad, uprkos nedavnim političkim preokretima.

Među njima je i Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji je potvrdio da preuzimanje vlasti od strane talibana u Avganistanu ne menja odnos prema ovoj grupi, kao i da trenutna situacija neće izmeniti način njihovog delovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.