U trendu

WOF: Gojaznost značajno povećala smrtnost od kovida

LONDON – Autori studije Svetske agencije za borbu protiv gojaznosti (WOF) tvrde da je značajan broj smrtnih slučajeva usled kovida mogao da bude sprečen da su ljudi pazili na svoju kilažu.

Gojaznost je povezana sa većim rizikom od smrti od kovida, a u studiji koju je vodio visoki savetnik u WOF, doktor Tim Lobstin, navodi se da se devet od deset smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom dogodilo u državama gde je visok procenat gojaznih ljudi, preneo je australijski sajt „7news“.

To uključuje i Veliku Britaniju, koja je peta zemlja u svetu po broju preminulih od korona virusa, a četvrta po broju gojaznih ljudi.

U izveštaju se navodi da je procenat smrtnosti deset puta veći u zemljama gde najmanje 50 odsto stanovništva ima višak kilograma.

Autori studije navode da se 2,2 miliona od ukupno 2,5 miliona smrtnih slučajeva dogodilo u zemljama sa visokim procentom gojaznih ljudi.

Države koje nemaju veliki broj gojaznih nemaju visok procenat preminulih, ali i drugi faktori su u igri, dodaje se u studiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.