U trendu

Z. Balkan kao jedinstven ek. region privlačniji za investitore

BANJALUKA – Zapadni Balkan kao jedinstven ekonomski prostor ima veliki potencijal da privuče renomirane svetske investitore, da se regionalne kompanije uključe u međunarodne lance snabdevanja, kao i da veliki multinacionalni sistemi, prvenstveno iz Evrope, presele deo proizvodnje sa udaljenih tržišta, ocenio je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za internacionalizaciju i strateške analize PKS.

On je sinoć, gostujući u Centralnim vijestima banjalučke Alternativne televizije istakao da je preduslov poverenja investitora politička stabilnost, privredna saradnja u regionu i prevazilaženje tenzija, prenosi Privredna komora Srbije na svom sajtu.

„Jezik biznisa se najbolje razume i ako dozvolimo privrednicima da rade svoj posao i prevaziđemo političke tenzije ceo region bi mogao biti značajno atraktivniji za ulaganja“, poručio je Stanić.

Govoreći o izlistavanju obveznica Republike Srpske na berzi u Londonu ocenio je da je to dobar korak, da je pokazala da je u mogućnosti da se zaduži na međunarodnom tržištu kapitala, da obezbedi sredstva za pokriće deficita i podrži privredu u vanrednim okolnostima, izazvanim pandemijom koronavirusa.

„Sve ponuđene obeveznice su prodate, što ukazuje na veliku tražnju, a ovim je Republika Srpska, kao entitet u okviru Bosne i Hercegovine, postala prepoznatljiva u očima investitora iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, EU“, dodao je Stanić.

On je podsetio da je Srbija pre 10 godina prvi put izašla na međunarodno tržište kapitala emisijom državnih obveznica, i to u vreme velikog tereta finansijske krize iz 2008. godine, a u međuvremenu je sprovedena fiskalna konsolidacija, postignuta makroekonomska stabilnost i povećane investicije.

„To je bio dug put, ali uspešan, što očekujemo i za privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine“, rekao je Stanić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.