Za godinu dana 95 hiljada žrtava kovida u Italiji

RIM – U Italiji 348 novih žrtava kovida19, a novozaraženih u poslednja 24 sata je 15 479, saopštilo je Ministarstvo za zdravstvo, a prenosi agencija Ansa.

Ukupno, od početka pandemije, u Italiji je 2 miliona i 780 hiljada osoba zaraženo korona virusom, a broj preminulih je premašio 95 hiljada.

Zbog širenja sojeva virusa pre svega engleske varijante, u tri regije Emilija Romanja, Kampanja i Molise anti-kovid mere će biti pooštrene, iz takozvane “žute zone” te regije prelaze u “narndzastu zonu”, a u delu opština, kao u Perudzi, od sutra su na snazi mere na nivou karantina.

Predsednici regije Umbrija i Bolcano su, samoincijativno, pojačali anti-kovid mere ograničenja i proglasili karantin, da bi ograničili dalje širenje zaraze.

Predsednik Visokog instituta za zdravstvo Silvio Brusafero je na koferenciji za novinare izjavio da je poslednjih sedmica, na izgled, epidemiološka situacija stabilna, ali neki parametri, pre svega procenat zaraženih na stotinu testiranih i faktor Rt, koji pokazuje koliko jedna osoba zarazi drgih, rastu.

Na građane se apeluje da izlaze samo po potrebi, i da poštuju osnovne mere zaštite: nošenje maski, održavanje higijene i fizičke distance.

Ipak apeli nisu dovoljni, to je pokazao jučerasnji dan u Rimu gde su neki delovi grada bili preplavljeni šetačima pa je intervenisala policija, zatvorila deo trgova i ulica, da bi smanjla gužve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.