U trendu

Za govor pred SB UN biće obavezna vakcina

NJUJORK – Svetski lideri će morati da budu vakcinisani protiv korona virusa kako bi govorili pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, na sastanku zakazanom za sledeću nedelju (21. septembar), saopštili su zvaničnici iz Njujorka.

Prvi veliki svetski diplomatski događaj u UN od početka pandemije održaće se uskoro, a njujorška zvaničnica zadužena za međunarodna pitanja Peni Abejvordena poručila je članovima Saveta da dvoranu u kojoj će biti sastanak smatraju „kongresnim centrom“ i da su time učesnici podložni obaveznoj vakcinaciji, preneo je sajt „Foks Baltimor“.

„Ponosno kažemo da nastavljamo sa naporima da osiguramo bezbednost članovima SB UN i našim Njujorčanima tokom pandemije“, poručili su Abejvordena i gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio u zajedničkom saopštenju.

Oni su dodali da grad nudi besplatnu vakcinu DŽonson i DŽonson, kao i testiranje ispred zgrade Ujedinjenih nacija dok bude trajao sastanak.

Predsedavajući Saveta bezbednosti Abdula Šahid pozdravio je zahtev o obaveznoj vakcinaciji, rekavši da je to „važan korak u povratku potpunog, normalnog funkcionisanja Saveta bezbednosti“.

Međutim, ruski ambasador Vasilij Nebenzija kritikovao je zahtev za vakcinom kao „očigledno diskriminatorno“ kršenje prava u UN.

Na sastanku SB UN predviđeno je da govori i predsednik SAD DŽozef Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.