Za nepoštovanje mere izolacije kazna od 200 do 60 KM

BANJALUKA – Na osnovu procene epidemiologa, a s ciljem sprovođenja preventivnih mera u vezi sa koronavirusom u Republici Srpskoj, zdravstveni inspektori su do sada doneli 117 rešenja o izolaciji i zdravstvenom nadzoru u trajanju od 14 dana.

Za nepridržavanje ovih mera propisana je kazna za fizička lica od od 200 do 600 KM.

„Reč je o osobama za koja je utvrđeno da su bile u bliskom kontaktu sa obolelima od virusa korona, odnosno učenicima i nastavnicima koji su u školi bili u bliskom kontaktu sa učenikom iz Banjaluke zaraženim virusom, članovima porodica obolelih, putnicima ukoliko je reč o ljudima koji su nedavno doputovali“, rekla je načelnika Odeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu Srpske, Dušanka Makivić.

Rešenja su, kazala je, donesena i za učenike i nastavnike srednje škole iz Čelinca koju pohađa učenica za koju je potvrđeno da je zaražena koronavirusom.

„Izuzetno je važno da roditelji u ovoj nesvakidašnjoj situaciji za decu koja se nalaze u kućnoj izolaciji, budu disciplinovani, da im objasne zbog čega je neophodno da se ispoštuju preporuke doktora, te da će se istekom perioda izolacije od 14 dana vratiti svojim redovnim aktivnostima“, navela je Makivić.

Prema dosadašnjim informacijama, dodala je, osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji poštuju naloženu meru i uredno se javljaju na pozive inspektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.