Zabeležen prvi slučaj ponovne infekcije korona virusom u svetu

Stručnjaci iz Hong Konga objavili su u ponedeljak da su otkrili prvi potvrđeni slučaj u svetu ponovne infekcije koronavirusom, ali naglašavaju da je prerano iz toga izvlačiti konačne zaključke.

„Taj slučaj pokazuje da se ponovna infekcija može dogoditi samo nekoliko meseci nakon što je osoba ozdravila od prve zaraze“, kaže u saopštenju mikrobiološki odsek Univerziteta u Hong Kongu, po kojem je između dve infekcije kod tog muškarca prošlo četiri i po meseca.

Po istraživačima, genetska analiza pokazala je da su te dve sukcesivne infekcije istog pacijenta prouzrokovane sa dva različita soja SARS-CoV-2, virusa odgovornog za covid-19.

„Naši rezultati sugerišu da bi SARS-CoV-2 mogao nastaviti kolati u populaciji, kao što je slučaj s ostalim koronavirusima odgovornima za banalne prehlade, iako su pacijenti stekli imunitet“, nastavljaju stručnjaci s HKU-a.

„Budući da imunitet ne može trajati dugo nakon infekcije, vakcine bi se trebale razmotriti i za one koji su već bili zaraženi“, ocenjuju oni.

Trideset trogodišnji pacijent, stanovnik Hong Konga, prvi put je na testu bio pozitivan 26. marta, nakon što je pokazivao simptome covida-19, poput kašlja, glavobolje, grlobolje i povišene telesne temperature.

Kada je ozdravio, dva puta je testiran i oba puta je bio negativan.

Međutim, 15. avgusta ponovno je bio pozitivan na testu.

Međutim ovog puta nije imao nikakve simptome: njegova je bolest otkrivena zbog testa na aerodromu u Hong Kongu kad se vratio iz Španije preko Velike Britanije.

„Vrlo je malo verovatno da kolektivni imunitet može eliminisati SARS-CoV-2, iako je moguće da nove infekcije budu slabijeg intenziteta od prve, kao što je pokazao slučaj ovog pacijenta“, pišu oni u studiji.

Studiju je u ponedeljak prihvatio američki medicinski časopis Clinical Infectious Diseases i čeka se objavljivanje.

Specijalisti upozoravaju da ne treba žuriti sa zaključcima.

„Teško je izvući definitivne zaključke iz jednog slučaja. S obzirom na broj infekcija u svetu, jedan slučaj ponovne zaraze nije baš iznenađujući“, komentarisao je Džefri Baret, iz  Instituta Wellcome Sanger, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.