„Zaključavanje“ očistilo vazduh, ali ne koliko se očekivalo

VAŠINGTON – Nakon početnih izveštaja o dramatičnom padu zagađenja vazduha tokom zaključavanja zbog kovid-19, naučnici koji pažljivije analiziraju podatke otkrivaju da su poboljšanja bila manja nego što su očekivali, piše Glas Amerike.

Nisu svi zagađivači umanjili svoj uticaj, a benefiti variraju od mesta do mesta.

Njihova otkrića imaju implikacije na napore da se vazduh na svetu učini zdravijim, prenosi VoA na srpskom.

Dok je koronavirus besneo Vuhanom i drugim kineskim gradovima početkom 2020. godine, kineska vlada nametnula je prva velika zatvaranja. Saobraćaj je nestao sa gradskih ulica. Sateliti su zabeležili dramatičan pad azot-dioksida, (NO2), visoko reaktivnog zagađivača koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva.

Ostali gradovi zabeležili su pad tokom širenja pandemije širom sveta.
Bilo je teško reći koliko su zatvaranja zaslužna, jer nivo zagađenja vazduha u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika. Vetrovit dan može da očistit vazduh u gradu, dok ga vlažni dan može pogoršati, navodi se u tekstu.

Dakle, profesor atmosferske hemije sa Univerziteta u Birmingemu Zongbo Ši i njegove kolege koristili su mašinsko učenje da bi razdvojili podatke od uticaja vremenskih prilika u novoj studiji u časopisu Naučni napretci (Science Advances).

Otkrili su da su padovi zagađenja stvarni, ali manji od očekivanih.

Na primer, nakon zatvaranja u Vuhanu, nivoi NO2 pali su za čak 90 odsto. Ali kada je Šijeva grupa uklonila vremenske uticaje, otkrili su da je zatvaranje odgovorno za tek trećinu od toga.

To je delimično zato što se život nije potpuno zaustavio.

Na primer, u Londonu, dok je saobraćaj putničkih automobila opao za 80 odsto, dostavnih kamiona i ostalih teških vozila manje je za samo 30 do 40 odsto.

Takođe, sa većim delom radne snage koja radi od kuće, potrošnja električne energije je samo malo opala, pa ni emisije iz elektrana nisu mnogo opale.

U međuvremenu, dok je NO2 opadao, nivo ostalih opasnih zagađivača se povećavao.

To je zato što su pravila ponašanja atmosferske hemije samo delimično shvaćena.

Na drugoj strani, jedan zagađivač, ozon, može se povećati kada nivo NO2 opadne.

Ali mnogi naučnici bili su iznenađeni koliko je veliki efekat bio tokom zatvaranja zbog kovida-19. Studija objavljena u časopisu Nauka (Science) zabeležila je izuzetno visok nivo zagađenja ozonom i sitnim česticama u severnim kineskim gradovima tokom zatvaranja zbog koronavirusa krajem januara i početkom februara.

Loši vremenski uslovi – stojeći vazduh i visoka vlažnost vazduha – u kombinaciji sa nesrećnom reakcijom nižih emisija NO2 da pogoršaju situaciju.

„Govorimo o smanjenju emisija bez presedana (NO2), ali takođe vidimo i ovaj događaj zagađenja gori od normalnog“, rekao je koautor studije Jan Vang, naučnik za atmosferu sa Kalifornijskog tehnološkog instituta.

„Ovo je ono što nismo očekivali. Zagađenje sitnim česticama, poznato kao PM2,5, takođe je poraslo na mnogim mestima u Sjedinjenim Državama“, rekla je naučnica za zaštitu životne sredine Univerziteta Delavare Kristina Arčer, prenosi VoA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.