U trendu

Zaraženi 9-godišnji dečak bio u kontaktu sa 172 osobe, ali nikome nije preneo koronu

Devetogodišnji dečak koji se zarazio koronavirusom nije preneo virus ni na jednu osobu s kojom je bio u kontaktu, a bio je u kontaktu s više od 170 ljudi, pokazuje istraživanje koje je proučavalo mogu li deca da budu prenosioci virusa.

Dečak je bio među ljudima koji su zaraženi u krugu preduzetnika Stiva Volša, koji se pak zarazio tokom sastanka u Singapuru. Nakon toga je s još desetak Britanaca bio u francuskom skijaškom centru Kontamin‐Monžua, nakon čega je odleteo u London.

Većina gostiju francuskog skijališta je zaražena, ali istraga francuskih službi za javno zdravlje pokazala je da devetogodišnjak koji je dobio virus nije nikome preneo zarazu, iako je bio u kontaktu s najmanje 172 osobe.

Dečak je pokazivao respiratorne simptome, kao i njegovi roditelji, ali kod njih nije potvrđena zaraza.

Preneo prehladu i grip, ali ne i koronu

Istraživanje je otkrilo da su kod dečaka otkriveni koronavirus, ali i grip i prehlada. Svoju braću zarazio je gripom, ali ne i koronavirusom, piše Gajrdijan.

„Dečak, koji je imao i simptome drugih respiratornih bolesti, pohađao je tri škole skijanja, ali nije učestvovao u transmisiji virusa. Čini se da to svedoči o potencijalno drugačijoj dinamici širenja među decom“, rekao je francuski epidemiolog Kostas Danis.

Dečak je imao samo blage simptome i kada je testiran, otkriveni su mu samo tragovi virusa, za šta naučnici smatraju da je odgovor na pitanje zašto nije preneo virus na sve svoje kontakte. Ili barem na neke od njih. Veruje se da je dečiji imunološki sustav snažniji od onog kod odraslih i da se lakše mogu rešiti virusa kovid-19.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.