U trendu

Zašto Bosna i Hercegovina nema nijednu vakcinu: „Sami su krivi“

Mehanizam Kovaks saopštio je da je BiH kriva što joj nije stigla obećana količina vakcina kompanije Fajzer protiv korona virusa, jer nije ispunila posebne zahteve američkog proizvođača.

Iako su mnoge zemlje već započele proces vakcinacije, BiH jedva da ga je počela i neće ni u martu dobiti nijednu vakcinu preko mehanizma Kovaks, navodi se u pismu koje je Ministarstvo BiH za civilne poslove dobilo od Kovaksa, prenosi portal Balkan Insight.

Kako se navodi, BIH je 29. januara obaveštena da će dobiti 23.400 doza Fajzerovih vakcina, međutim Kovaks inicijativa navela je da BiH nije ispunila uslove za čuvanje vakcina, odnosno nije obezbedila veoma hladna skladišta vakcine, ali i neke obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

„Posle nekoliko razgovora sa Fajzerom u poslednje tri nedelje, sa žaljenjem vas obaveštavamo da će isporuka ovih doza, koje je trebalo da budu isporučene u prvom kvartalu ove godine, biti odložena dok se ne ispune dodatni Fajzerovi zahtevi za dubinskom analizom“, navodi se u pismu.

Da bi pomogao u rešavanju problema, Kovaks je ponudio da olakša razgovore između BiH i predstavnika kompanije Fajzer.

Sa druge strane Ministarstvo za civilne poslove BiH insistira da je ispunilo sve svoje obaveze.

Bosna i Hercegovina je od programa Kovaks očekivala 1,23 miliona vakcina, što je dovoljno za oko 20 odsto njene populacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.