Zaustavljaju se vozovi između Italije i Švajcarske zbog mera

CIRIH – Od četvrtka zaustaviće se sve prekogranične železničke usluge između Švajcarske i Italije jer osoblje vozova nema kapacitete da izvršava sve bezbednosne provere u vezi sa korona virusom, koje je naredila italijanska vlada, saopštili su danas iz Švajcarske savezne železnice (SBB).

„Italija nije izričito zabranila putovanje vozom u inostranstvo, ali je postavila takve zahteve, koji uključuju i merenje temperature putnika što premašuje kapacitete našeg voznog osoblja.“, saopštila je portparolka SBB Rojtersu, „što je dovelo do odluke da se zatvori švajcarsko-italijanska ruta“.

Ovaj potez , koji će se primenjivati na neodređeno vreme, uticaće na saobraćanje desetina svakodnevnnih linija, uključujući i one međunarodne između Milana i Frankfurta u Nemačkoj, kao i regionalne vozove koji povezuju dve zemlje, kojima mnogi radnici svakodnevno putuju preko granice od severne Italije do Švajcarske na posao.

Imale su Švajcarska i susedna Italija, kao i Nemačka i Francuska smanjenje železničkog saobraćaja u novembru, ali je sve veći broj slučajeva tokom novog talasa infekcije podstakao italijansku vladu da uvede nove mere koje će značiti da će železnički saobraćaj biti biti zaustavljen slično kako je bilo tokom prvog talasa pandemije.

Italija, Francuska i Nemačka takođe su uvele nove mere u cilju sprečavanja skijaša da putuju tokom praznika u Švajcarsku i Austriju, gde bi trebalo da odmarališta budu otvorena uz ograničenja za skijanje isključivo lokalnog stanovništva, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.