U trendu

Završena sednica Kriznog štaba

Zavšena sednica Kriznog štaba, na kojoj se analizirala postojeća epidemiološka situacija. Odlučeno: Nema novih mera.

To znači da ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni. Za đake je preporuka da dolaze na nastavu radi ocenjivanja. Kako saznajemo, doneta je odluka i da u Srbiju mogu da ulaze samo oni koi su potpuno vakcinisani, odnosno koji su primili dve doze vakcine p rotiv koronavirusa.

Članova Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio da i dalje imamo veliki broj zaraženih građana i da se taj broj povećava. To znači, kaže, da su sve mere koje imamo doprinele da nemamo nagli skok novozaraženih. Ipak, taj broj je i dalje visok što znači da sve mere ostaju i da moramo da se svi vakcinišemo, rekao je on.

Prema njegovim rečima, analiziran je i zahtev Ministarstva prosevete da se školama obavlja ocenjivanje i to će detaljnije danas biti precizirano uredbom Vlade.

Analiziran je i ulazak građana u Srbiju i odlučeno je da svi građani Srbije koji su potpuno imunizovani mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa. Isto važi i za one koji nisu državljani Srbije. To znači da su primili dve doze Fajzer vakcine, dve kineske Sinofarm ili dve Sputnjik V. Za Astrazeneku ekvivalent je jedna vakcina.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je rekao i da sve zavisi od nas, odnosno ukoliko se budemo pridržavali mera, pre će se ova epidemija završiti.

Na pitanje kada je sledeća sednica i presek stanja, Gojković kaže da se dnevno sve razmatra a da će javnost biti obaveštena o sledećoj sednici do kraja ove sedmice.

Gojković je ponovo apelovao na vakcinaciju: „Razboleće se ljudi od drugih bolesti i za njih je poruka, kao i za sve građane – molimo vas da se vakcinišete. Ako se to desi, smanjićemo udeo bolesnih u populaciji, smanjiće se epidemiološke mere i vratiće nam se neki vid mormalnosti“, zaključio je on.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.