U trendu

Završene Olimpijske igare u Tokiju

TOKIO – Olimpijski plamen je ugašen, što je označilo kraj Olimpijskih igara u Tokiju.

Posle 16 dana, završene su 32. Olimpijske igre na kojima je Srbija osvojila devet medalja.

Nakon odlaganja od godinu dana, zbog pandemije korona virusa, Igre su uprkos restriktivnim merama i bez publike uspešno završene, a za medalje u različitim sportovima nadmetalo se više od 11.000 sportista iz celog sveta.

Svecanost zatvaranja pocela je videom s nekim od najlepših sportskih trenutaka u protekle dve sedmice, nakon čega su na stadion ušli japanski prestolonasljednik Akišino zajedno s predsednikom Medunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Tomasom Bahom.

Usledila je povorka učesnika sa zastavama, a zlatna karatistkinja Jovana Preković nosila je zastavu Srbije i predvodila srpsku delegaciju.

Prema tradiciji zatvaranja, sportisti su potom ušli na stadion međusobno pomešani u duhu zajedništva.

Na velikim ekranima projektovane su poruke navijača.

Prema tradiciji, za vreme svečanosti zatvaranja dodeljene su medalje pobednicima u maratonu.

U Tokiju su prvi put tu čast doživele i maratonke.

„Bile su to Igre nade, solidarnosti i mira,“ rekao je Bah, poručivši sportistima da su bili inspiracija.

„Nadahnuli ste nas ovom ujedinjujućom snagom sporta. Ovo je bilo još značajnije s obzirom na mnoge izazove s kojima ste se morali suočiti zbog pandemije“, rekao je Bah.

Olimpijski tim Srbije sa Igara u Tokiju vraća se sa devet osvojenih medalja – tri zlatne, jednom srebnom i pet bronzanih, čime je odboren dosadašnji rekord od osam sa prethodnih OI u Rio de Žaneiru.

Sa bilansom medalja 3-1-5, Srbija je zauzela 28. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Najuspešniji su sportisti SAD sa 39 zlatnih, 41 srebrnom i 33 bronzane medalje, sledi Kina (38-32-18), dok je domaćin Japan završio kao treći sa bilansom 27-14-17.

Olimpijska zastava sada je u rukama Pariza, domahcina sledećih Letnjih olimpijskih igara koje će biti održane 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.