Zbog korone MMF podsetio na modele brze pomoći

BEOGRAD – U jeku globalne zdravstvene krize, poput koronavirusa, koja može imati negativan ekonomski uticaj, Međunarodni monetarni fond (MMF) podseća da državama može pomoći putem saveta i kroz instrumente finansiranja, objavljeno je na sajtu MMF-a.

Kako se navodi, MMF blisko sarađuje sa Svetskom bankom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i Azijskom razvojnom bankom, kako bi se pravovremeno pružili saveti kao i tehnička i finansijska podrška u ovakvim situacijama.

Modeli pomoći MMF-a su instrumenti za brzi kredit i brzo finansiranje zemalja članica čija je prednost, kako navode, što se mogu isplatiti u veoma kratkom vremenskom roku kako bi se zemljama članicama pomoglo u rešavanju vanrednih situacija, kao što je koronavirus.

Zajam za hitne slučajeva MMF je dao Ekvadoru 2016. godine kako bi se ta zemlja izborila sa posledicama zemljotresa.

Kako se navodi, MMF je 2014. godine brzo obezbedio sredstva za dodatno finansiranje Gvineje, Liberije i Sijera Leonea – zemalja Afrike koje su se suočile sa virusom ebole.

MMF podseća da postoji i model subvencija za otplatu duga, kroz odlaganje ili oslobađanje, za najsiromašnije zemlje koje su pogođene prirodnim ili javnozdravstvenim katastrofama.

Ovaj način podrške koristile su opet, kako se navodi, Gvineja, Liberija i Sijera Leone 2015. godine, ali i Haiti nakon zemljotresa 2010. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.