U trendu

Zelenski: Severni tok 2 pretnja za bezbednost Ukrajine

BERLIN – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u Berlinu, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da pitanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 treba da bude predmet pregovora Normandijske četvorke, jer taj gasovod, kako tvrdi, predstavlja pretnju za bezbednost Ukrajine.

„Rekao sam gospođi Merkel da nam nisu dovoljne samo garancije Nemačke, budući da je subjekat svih tih pitanja Rusija. Ako već govorimo o energetskoj bezbednosti, potrebne su nam garancije i EU, i Nemačke, i Francuske. Pitanje Severnog toka 2 potrebno je uključiti u normandijski proces“, rekao je on.

Zelenski je naglasio da Ukrajini preti rizik isključenja iz tranzita gasa, a tada cela teritorija Ukrajine, „ukljucujući i privremeno okupiranu zemlju“, rizikuje da ostane bez gasa, preneo je Sputnjik.

„To treba da bude predmet garancija svih učesnika Normandijskog procesa“, rekao je on.

Merkelova je kazala da će Nemačka nastaviti da podržava tranzit gasa kroz Ukrajinu i ubuduće, kao i da će to činiti i svi naredni kancelari posle nje.

„Mi smo to obećali Ukrajini i pridržavaćemo se toga. Pobrinuću se da se to odnosi i na sve naredne kancelare. Za nas je to jasno, a to zna i Rusija, da je tranzit gasa kroz Ukrajinu deo celokupnog paketa uvoza gasa“, naglasila je.

Ona je, medutim, istakla da, iako pitanje izgradnje Severnog toka 2 može biti predmet pregovora Normandijske cetvorke, to ne može biti deo procesa rešavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine.

„Razgovarali smo o energetskim temama, formalno, pitanje gasa nije deo Minskog procesa. Međutim, Nemačka i Francuska su partneri Ukrajini po mnogim pitanjima, a to znači da su stavovi te dve zemlje po pitanju očuvanja tranzita gasa kroz Ukrajinu identični“, dodala je.

Merkelova je kazala i da će Nemačka pomoći Ukrajini po pitanju borbe protiv korona virusa, kao i da će Kijevu donirati 1,5 miliona doza vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.