U trendu

Zemlje regiona beleže dalji rast novozaraženih – sledi zaključavanje?

Prema poslednjim presecima epidemiološke situacije zemlje regiona beleže dalji porast broja novozaraženih i hospitalizovanih od korona virusa, a direktor slovenačkog Nacionalnog instituta za javno zdravlje Milan Krek nije isključio mogućnost ponovnog zatvaranja države, ukoliko bude potrebno.

Hrvatski Jadran je na danas ažuriranoj evropskoj karti i dalje u narandžastoj boji, kao i Grad Zagreb. U poslednja 24 sata u toj zemlji je registrovan novi rast sa 333 novozaražene osobe, što je broj aktivnih slučajeva povećalo na 1.552 osobe. Prijavljene su tri preminule osobe, a od početka epidemije čak 8.278 preminulih. Testirano je 8.187 uzoraka.

Slovenija tri dana za redom beleži više od 200 novozaraženih osoba dnevno. Tim povodom direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Milan Krek je rekao danas da, ako ne bude drugog izlaza, iako ne žele država će biti zatvorena. Dodao je da ponovo raste i broj pacijenata kojima je potrebna bolnička nega.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini testirano je 2.480 uzoraka na korona virus od kojih je 180 novozaraženih, jedna osoba više u odnosu na prethodni dan. Prijavljena su četiri smrtna slučaja, dok ih juče nije bilo.

Samo u Federaciji BiH testirano je 1.964 uzorka, od kojih je 137 pozitivno na korona virus. Prijavljena su dva smrtna ishoda, a ukupan broj umrlih od početka epidemije je 5.548.

Republika Srpska testirala je 277 uzoraka na korona virus, od kojih je 40 novozaraženih osoba, a reč je o 21 muškarcu i 19 žena, od kojih je 12 osoba mlađe životne dobi, 17 srednje i devet starijih osoba. Prijavljena su dva smrtna slučaja, što je od početka epidemije ukupno 3.812 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus. Pod zdravstvenom zaštitom je trenutno 420 osoba.

U Brčko distriktu testirano je 239 uzoraka na korona virus, od kojih su tri osobe zaražene. Smrtnih slučajeva nije bilo. Trenutno je aktivno 18 slučajeva zaraze.

U Crnoj Gori je testiran 4.251 uzorak na novi koronavirus, od kojih je 389 novozaraženih među kojima je 60 turista. Prijavljen je jedan smrtni slučaj. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 3.373.

Broj novozaraženih u Severnoj Makedoniji raste, nakon dužeg vremena poslednjim presekom je registrovano čak osam smrtnih slučajeva. Testirano je 5.780 uzoraka od kojih je 588 novozaraženih. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 3.135. Ukupan broj preminulih je 5.521.

Inače, u Makedoniji od ponedeljka počinje primena pooštrenih epidemioloških mera koje predviđaju da će samo vakcinisani bar jednom dozom moći da ulaze u ugostiteljske objekte kapaciteta preko 30 gostiju.

Hrvatska: Jadran i Zagreb u narandžastom

Evropski centar (ECDC) za kontrolu bolesti ažurirao je korona-kartu na kojoj je hrvatska obala i dalje, ali sada i Grad Zagreb u narandžastoj boji.

Na prošlonedeljnoj karti Zagreb je bio u zelenoj boji.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake sedmice na osnovu 14-dnevne incidence i udela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Karta ECDC-a je savetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Prema ažuriranoj karti najbolja epidemiološka situacija je u srednjoj Evropi – Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska u potpunosti su u zelenom, kao i veći dio Slovenije i Austrije.

U zelenom su i Rumunija većina Nemačke i Litvanija, dok je ostatak Evrope uglavnom označen narandžastom ili crvenom bojom.

Krek: Ako treba zatvorićemo Sloveniju ponovo,situacija je gora

Direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek izjavio je danas da stručni tim ne želi da se zemlja opet zatvori zbog porasta broja infekcija korona virusa, ali da će to morati da se preduzme ako ne bude drugog rešenja.

On je za slovenačku N1 rekao da je zatvaranje „izlaz za hitne slučajeve“.

U poslednja tri dana u Sloveniji je značajno porastao broj novoobolelih od virusa kovid-19, kao i broj hospitalizovanih, a Krek objašnjava da svi indikatori ukazuju na porast širenja zaraze.

„Ukoliko građani ne budu slušali naše savete naći ćemo se u sličnoj situaciji kao prošle godine, a prema proračunima Instituta Jožef Stefan, situacija je čak i gora“, rekao je Krek.

Kako je rekao, stručni tim ne želi da se zatvaraju škole ili fakulteti, kao ni kompanije, ali da će se to desiti ako se proceni da situacija ne može da se drži pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, zatvaranje države je ekonomski problem koji se može popraviti kreditima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)