U trendu

Zemlje širom sveta pojačavaju odgovor na novi koronavirus

PEKING – Zemlje u Aziji i drugim delovima sveta počele su provere telesne temperature na aerodromima, železničkim stanicama i autoputevima u nadi da će pronaći ljude koji imaju novi koronavirus za koji se veruje da se proširio iz Vuhana u centralnoj Kini i od koga se razbolelo više od 200 ljudi u toj zemlji.

Nedavna potvrda da se bolest može prenositi sa čoveka na čoveka povećala je strahove vezane za oboljenje, jer miloni Kineza putuju za Lunarnu Novu godinu, preneo je AP.

Mere su deo napora koji ima za cilj da spreči ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.

Jedan slučaj oboljevanja otkriven je u Japanu, a premijer Šinzo Abe pozvao je zvaničnike da pojačaju provere na aerodromima i drugim ulaznim tačkama, jer očekuju veliki broj posetilaca iz Kine za Lunarnu Novu godinu.

Japan će tražiti od posetilaca koji dolaze iz Vuhana da popune zdravstvene formulare, izjavio je glavni sekretar vlade Hošihide Suga.

Japan je prošle nedelje potvrdio da je muškarac u 30-ima pozitivan na test koronavirusa nakon povratka iz Vuhana.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja saopštilo je da je utvrdilo da je 41 osoba imala kontakte sa pacijentom i da ih nadgleda.

Oni navode da niko od njih nije razvio simptome upale pluća.

Glavni medicinski službenik u Australiji Brendan Marfi izjavio je da letove iz Vuhana dočekuje osoblje za biološku bezbednost i državni zdravstveni službenici u Novom Južnom Velsu koji dele pamflete na engleskom i kineskom jeziku svim putnicima u kojima su opisani simptomi bolesti i traže od njih da se prijave ako imaju takve simptome.

Australijski zdravstveni zvaničnici rekli su da je jedan muškarac bio u izolaciji u Brizbejneu nakon što je dobio respiratornu bolest posle putovanja u Vuhan, ali da se sada oporavio.

Sjedinjene Američke Države započele su pregled putnika na letovima iz Vuhana koji stižu na međunarodne aerodrome Džon F. Kenedi, San Francisco i Los Anđeles Internešenal – tri glavne luke za ulazak u SAD.

Hongkong je jedna od najpopularnijih destinacija Kineza za Lunarnu Novu godinu.

Uz pojačan nadzor, naređene su i dodatne mere čišćenja i dezinfekcije aviona i vozova iz Vuhana, kao i železničkih stanica i aerodroma.

Kinesku vladu krivili su za pogoršanje SARS-a tako što su u početku skrivali informacije i blokirali rad Svetske zdravstvene organizacije.

Ovoga puta, predsednik Kine Si Đinping naredio je partijskim odborima, vladama i relevantnim odeljenjima na svim nivoima da treba da stave na prvo mesto život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Vuhanu provereva se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službma nose zaštitne maske.

Južnokorejska niskobudžetska aviokompanija T`vej er odložila je za utorak planirano puštanje nove rute u kineski grad Vuhan zbog zabrinutosti od širenja novog koronavirusa, izjavio je zvaničnik kompanije, preneo je Rojters.

Južna Koreja je juče izvestila da je utvrdila prvi slučaj oboljevanja kod 35-godišnjeg kineskog državljanina koji je leteo iz Vuhana u Seul u nedelju.

Zvaničnik iz Korean er lajnsa, jedinog drugog aviooperatora koji ima direktne letove za Vuhan, izjavio je da ta kompanija ne planira da suspenduje letove.

Ruske vazdušne luke pojačale su pregled putnika koji dolaze iz Kine kako bi identifikovali ljude zaražene novim koronavirusom, saopštili su aerodromski zvaničnici.

Najmanje četiri aerodroma – Šeremetjevo i Vnukovo u Moskvi, kao i aerodromi u Jekaterinburgu i Irkutsku, uveli su mere skrininga da bi identifikovali zaražene putnike, rekli su aerodromski zvaničnici.

Ruska agencija za zdravlje potrošača, Rospotrebnadzor, navela je da ne može da isključi mogućnost da infekcija može da se proširi na Rusiju, ali je procenila da je rizik od širenja epidemije u Rusiji nizak, izvestio je Interfaks.

Ona je saopštila da je u Rusiji razvijen sistem za dijagnostiku novog koronavirusa i da bi laboratorije trebalo da počnu da ga dobijaju do kraja nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar