U trendu

Ženski robotički tim iz Avganistana sleteo u Meksiko

MEKSIKO SITI – Pet članica ženskog robotičkog tima iz Avganistana doputovalo je u Meksiko, bežeći od neizvesne budućnosti u svojoj zemlji nakon prošlonedeljnog preuzimanja vlasti od strane talibana.

„Želimo vam najtopliju dobrodošlicu u Meksiko“, poručila je zamenica ministra spoljnih poslova Meksika Marta Delgado pozdravljajući ih na konferenciji za novinare na aerodromu, prenosi Rojters.

Avganistanke robotičarke Forbs je uvrstio među 30 najvažnijih naučnika i izumitelja mlađih od 30 godina u Aziji, a deo njihovog tima je ranije već sleteo u Katar.

One su do sada radile na više projekata, kao što je razvoj robota za razminiranje, a tim u kome su devojke i devojčice između 14 i 17 godina tokom proleća je odlučio da pomogne obolelima od korona virusa u svojoj zemlji praveći respiratore od delova automobila.

Meksiko se obavezao da će pomoći avganistanskim ženama i devojčicama, a ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard objavio je 18. avgusta na Tviteru da je ta zemlja započela obradu prvih zahteva za azil preko svoje ambasade u Iranu.

Talibani, koji su zabranjivali devojkama i ženama da rade, dok su ranije krajem devedestih vladali Avganistanom, obećali su da će sada dati prioritet ženskim pravima i obrazovanju devojaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.