Zgrada UN sve vreme zasedanja zbog korone bilo gotovo prazna

NJUJORK – Zgrada UN u Njujorku, gde se sutra završava 76. zasedanje Generalne skupštine UN i generalna debata, sve vreme zasedanja bila je gotovo je prazna, iako je svetskim liderima dozvoljeno da sa svojim delegacijama lično dođu u sedište UN i obrate se javnosti iz sedišta svetske organizacije.

Korona je uticala da ovaj najvažniji godišnju skup UN bude, kada je reč o brojnosti delegata, samo senka nadašnjih masovnih okupljanja u zdanju UN, na Prvoj aveniji Menhetna, kažu poznavaoci prilika u UN.

Ipak i to je uspeh, s obzirom da prethodne godine zbog izbijanja pandemije kovida 19 nije uopšte ni bilo skupa, već su se predstavnici zemalja obratili putem video poruka. Uoči početka Generalne skupštine 21. septembra, najavljeno je da će prisustvoati više od 70 predsednika država i oko 30 šefova vlada.

Ipak, zvanična agenda UN stalno se ažurira, pa je teško ispratiti koliko se tačno lidera obratilo uživo, a koliko njih je ostalo u svojoj zemlji i poslalo video snimke. Prvog dana, na otvaranju generalne debate, kada se skupu obratio američki predsednik Džozef Bajden, sve je vrvelo od reportera, dok je se sada može videti po neka medijska ekipa.

U zgradi UN hodnici su prazni i povremeno protutnji po neka delegacija, s obzirom da se paralelno sa obraćanjem u hali Generalne skupštine održavaju i bilateralni sastanci na marginama skupa.

Ipak, veći deo bilateralnih i multilateralnih sastanaka se održava van zdanja UN, uglavnom u prostorijama misija zemalja ili međunarodnih organizacija pri UN u Njujorku, zbog čega su zatvorene ulice oko sedišta UN, što povećava saobraćajnu gužvu. Svuda se mogu videti pripadnici policije i drugih službi obezbeđenja koji imaju striktne naloge za proveru svih ljudi koje puštaju, bez ikakvog izuzetka.

Ispred sedišta UN može se testirati na korona virus i vakcinisati. Predstavnicima medija niko na ulasku ne traži potvrdu o vakcinaciju ili PCR test. Ipak, to je bio uslov za dobijanje akreditacije.

Kada je reč o predstavnicima delegacija, UN su uvele tzv. „sistem časti“, što znači da svako ko uđe u skupštinsku salu mora da se izjasni da li je vakcinisan, ali ne mora da pokaže dokaz o vakcinaciji.

U sedištu UN moraju se nositi zaštitne maske i svuda se nalaze sredstva za dezinfekciju.

Obezbeđenje i unutar zgrade primenjuje vrlo stroga pravila i predstavnicima medija je dosta ograničeno kretanje, to jest bez odgovarajuće akreditacije ili prisustva atašea zemlje iz koje dolaze nije uopšte ni dozvoljeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.