U trendu

Živković: Mere protiv epidemije u Srbiji uvedene kasno i na pogrešan način

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da su mere za suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji uvedene kasno i na pogrešan način.

To, kako je ocenio, potvrdjuje podatak da i procentualno i u apsolutnom iznosu, Srbija već 15 dana uzastopno ima najveći broj novoobolelih u regionu.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da vlast „nije uradila ono što je trebalo da uradi“, navodeći kao primer „povećanje smrtnosti“ u domovima za stare u kojima je država „direktno odgovorna za zdravlje ljudi“.

„Danas se navršavaju dva meseca od cirkusa emitovanog na kanalima sa nacionalnom frekvencijom gde se Aleksandar Vučić sa lekarima i ekspertima za epidemiju cerekao uz razne besmislene, primitivne i glupe primedbe kako Srbima korona ne može ništa da pokvari, a sada imamo više od 160 umrlih i skoro sva meseca policijskog časa“, kazao je lider Nove stranke.

Upitao je zašto su respiratori plaćani po 300.000 evra ako je po njegovim rečima, Vlada Srbije 15. marta „u sred Beograda“ kupila te aparate za 15.000 evra.

„Imali smo bajku o respiratorima, pre će biti basna kad vidite ko je sve u tome učestvovao. Bila je priča da je prvih dana zatečeno samo 400 respiratora u Srbiji a pošto maksimalni broj upotrebljenih respiratora u istom trenutku nijednom nije prešao 150, znači da je i tih 400 tri puta više nego što je bilo potrebno“, rekao je Živković.

Navodeći da su pojedini mediji u Italiji objavili da je predsednik Srbije lično donirao toj zemlji tri respiratora, Živković je upitao „odakle Vučiću 45.000 evra ako koštaju po 15.000, ili čak 900.000 evra ako koštaju po 300.000 kako predsednik Srbije kaže“.

„Kako je moguće da neko ko nikada nije radio nešto operativno sem u jednoj gvoždjari u Londonu i na jednom bazenu gde mu je kako je sam rekao, najveći uspeh bilo to što je uveo noćno kupanje, mogao da plati 45.000 il čak 900.000 evra“, upitao je lider Nove stranke.

Pozvao je nadležne da javnosti kažu kako je nabavljena medicinska i zaštitna oprema tokom epidemije korona virusa i da se objavi „ko nam je šta pomogao“.

„Da li smo od braće Kineza dobili humanitarnu pomoć ili smo opremu platili, da li smo dobili milion ili 100 miliona od Evrope. Slika koju vlast pravi o toj pomoći je katastrofalna, smrdi da pet gas maski ne može da spreči taj zadah“, kazao je Živković.

Navodeći da Nova stranka ne razmišlja o izborima dok traje epidemija, on je ocenio da bi 28. jun kao datum koji se spominje u medijima, bio „pravi datum za izbore koje organizuje Vučić jer to je dan jedne od najvećih tragedija i dan posle koga je počelo 500 godina ropstva“.

„To je najbolja metafora šta bi se desilo ako bi izbori bili raspisani za 28. jun“, smatra Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)