Životni vek u SAD skraćen za godinu tokom pandemije

VAŠINGTON – Prosečni životni vek u SAD skraćen je za godinu dana tokom prve polovine 2020. godine, kada je pandemija korona virusa dovela do prvog talasa smrtnih slučajeva, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Najviše su pogođene manjine, pa je tako životni vek Afroamerikanaca skraćen za gotovo tri godine, a pripadnika hispano zajednice za skoro dve godine, pokazuju preliminarne procene Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koje je preneo Glas Amerike.

„To je ogroman pad. Morate da se vratite sve do Drugog svetskog rata, u četrdesete, da biste pronašli takav pad“, rekao je Robert Anderson, koji je zadužen za statistiku u CDC-u.

Drugi zdravstveni eksperti ocenjuju da novi podaci o životnom veku pokazuju duboke posledice kovid-19, ne samo kada je reč o smrtnim slučajevima zbog zaraze, vec i zbog srčanih bolesti, raka i drugih bolesti.

„Ono što je neverovatno kada je reč o tim brojkama je što se one odnose samo na prvu polovinu godine. Očekujem da budu još gore“, ističe doktorka Kirsten Bibins-Domingo, zdravstveni istraživač i dekan na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

Ovo je prvi put da je CDC saopštio informacije o životnim veku zasnovane na ranim, delimičnim podacima.

Već se zna da je 2020. godina bila najsmrtonosnija u američkoj istoriji, sa više od tri miliona smrtnih slučajeva.

U prvoj polovini prošle godine, ukupni životni vek Amerikanaca bio je 77,8 godina, što je pad za godinu u odnosu na 78,8 iz 2019. godine.

Za muškarce prosek je bio 75,1 godinu, a za žene 80,5 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.